Beter toezicht accountants nodig

AFM-kantoor in Amsterdam»
AFM-kantoor in Amsterdam ANP

Accountants moeten beter toezicht houden op scholen, ziekenhuizen en andere publieke sectoren. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is het "niet uit te sluiten" dat daar risico's worden genomen met leningen, vastgoed en financiële producten die nu nog onzichtbaar zijn.

"Feitelijk zijn dat sectoren, die voor een groot deel lijken op woningcorporaties en daar zullen soortgelijke zaken spelen", zegt directeur Gerben Everts. Hij gaf de afgelopen maanden leiding aan een onderzoek naar het toezicht van accountants op woningcorporaties.

Niet gesignaleerd

De AFM constateert dat de 'semi-overheid' lang werd gezien als veilig. Accountants besteden daar minder tijd aan. Maar in de Vestia-affaire bleek het tegendeel, want dit voorjaar dreigde de woningcorporatie zelfs om te vallen. De accountant, KPMG, had de problemen niet gesignaleerd.

Naar aanleiding van deze affaire is de AFM een onderzoek begonnen dat zich richtte op de vier grootste organisaties: KPMG, PWC, Ernst & Young en Deloitte. Uit dat onderzoek blijkt dat twee van de vier onderzochte accountantskantoren pas na de Vestia-affaire maatregelen namen om het toezicht aan te scherpen.

Gerben Everts: "Wij merken dat sinds dat moment door alle accountantskantoren is gezegd: zo kan het niet langer, we gaan beter controleren."

Extra maatregelen

Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat alle kantoren extra maatregelen hebben genomen, maar volgens de AFM moeten de accountants ook het toezicht op andere sectoren aanscherpen. Vooral de sectoren waar de overheid moet bijspringen als het fout gaat. Everts: "Wij roepen op om deze nieuwe maatregelen te gebruiken bij de controles op andere sectoren, zoals onderwijs en zorg. Daar zullen soortgelijke issues spelen."

In de Vestia-affaire heeft de AFM een tuchtklacht ingediend tegen de accountant. Het onderzoek dat nu is afgerond heeft niet tot nieuwe klachten geleid. De AFM is blij met de maatregelen die nu genomen zijn. "Laat dit een eerste stap zijn. Het is een cultuurverandering die vele jaren vergt en met nog vele incidenten gepaard zal gaan", aldus Everts.

Deel deze pagina

Video

'Accountants moeten scherper toezicht houden'

Accountants moeten beter toezicht houden op de financiën van ziekenhuizen, scholen en andere semipublieke instanties. Want ook... daar kunnen zich problemen voordoen zoals bij woningcorporatie Vestia. Dat zegt de Autoriteit Financiële Markten.

Audio

  • 'Soms heb je een incident nodig om te komen tot kwaliteitsverbetering' Accountants moeten beter toezicht houden op scholen, ziekenhuizen en andere publieke sectoren. De Autoriteit Financiële Markten... vreest dat daar risico's worden genomen met leningen, vastgoed en financiële producten. Lange tijd hebben accountants de risico's bij de semi-overheid onderschat. De Vestia-affiare bewijst dat ook bij de semi-overheid enorme risico's worden genomen. Volgens Gerben Everts, directeur van de AFM, heeft de Vestia-affaire de accountantskantoren wakker geschut.

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 203 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 2346 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 880 keer afgespeeld

Meer video en audio