Noord-Korea lanceert raket

In Seoul, Zuid-Korea, kijken mensen naar de lancering van de raket van Noord-Korea»
In Seoul, Zuid-Korea, kijken mensen naar de lancering van de raket van Noord-Korea AFP

Noord-Korea heeft een langeafstandsraket gelanceerd. Het regime in het communistische land zegt dat het met succes een satelliet in een baan om de aarde heeft gebracht. Internationaal is de lancering scherp veroordeeld.

Twee uur na de lancering van de Unha 3-raket brachten Noord-Koreaanse staatsmedia het nieuws, waarna een volksfeest zou zijn losgebarsten. In de hoofdstad Pyongyang reden auto's met luidsprekers rond om iedereen op de hoogte te stellen.

NORAD

De Amerikaanse militaire organisatie NORAD, die waakt over het Noord-Amerikaanse luchtruim, bevestigt dat Noord-Korea een object de ruimte in heeft geschoten.

De raket is volgens NORAD vanaf de Koreaanse westkust in zuidelijke richting gelanceerd, een route die vrijwel geheel over zee gaat. De eerste trap van de raket is in de Gele Zee gevallen, de tweede trap honderden kilometers verderop in de Filipijnenzee.

Technische redenen

Veel landen hadden de afgelopen dagen druk uitgeoefend op Noord-Korea om de lancering af te blazen. Ze gaan ervan uit dat het regime in Pyongyang met de raket atoomladingen wil vervoeren. Het is bekend dat Noord-Korea over atoombommen beschikt, maar algemeen wordt aangenomen dat het land nog geen kernkoppen voor raketten kan maken.

Noord-Korea maakte maandag bekend dat de lancering om technische redenen zou worden uitgesteld tot 29 december. Dat de raket vannacht toch werd gelanceerd, kwam daarom als een verrassing.

Het was de vijfde poging om een langeafstandsraket af te schieten sinds 1998, toen Pyongyang een raket over Japan heen schoot. In april van dit jaar mislukte een Noord-Koreaanse testlancering; die raket viel voor de Koreaanse kust in zee.

Uitbouwen

Raketten waarmee satellieten worden gelanceerd zijn technisch grotendeels gelijk aan langeafstandsraketten voor aanvallen op andere landen. Ze gaan beide door de ruimte, al keert een aanvalsraket terug in de dampkring voordat hij een volledige baan rond de aarde heeft gemaakt.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die vorig jaar zijn vader opvolgde, heeft aangekondigd dat hij het nucleaire programma van zijn land verder wil uitbouwen, tenzij de Verenigde Staten hun "vijandige beleid" richting Noord-Korea beëindigen.

Deel deze pagina

Video

Noord-Korea lanceert langeafstandsraket

Noord-Korea heeft een langeafstandsraket gelanceerd. Het regime in het communistische land zegt dat het met succes een satelliet in... een baan om de aarde heeft gebracht.

Audio

  • Noord-Korea lanceert langeafstandraket Noord-Korea zegt dat het met succes een satelliet in een baan om de aarde heeft gebracht. Veel landen hadden de afgelopen dagen... druk uitgeoefend op Noord-Korea om de lancering af te blazen. Ze denken dat Noord-Korea de raket in de toekomst met atoomladingen wil uitrusten.

Video en Audio

Meer video en audio