Ziekenhuizen stoppen kankerzorg

Tientallen ziekenhuizen moeten volgend jaar stoppen met bepaalde kankerbehandelingen, omdat ze niet voldoen aan de kwaliteitsnormen. Dat schrijft het vakblad Medisch Contact. Radiotherapeuten, internist-oncologen en oncologisch chirurgen hebben de normen gezamenlijk opgesteld.

De ziekenhuizen hebben nog een jaar om aan de nieuwe normen te voldoen, maar het is volgens oncologen onvermijdelijk dat die regels ertoe leiden dat sommige ziekenhuizen bepaalde behandelingen wel blijven doen en andere niet. Op dit moment voldoen 53 ziekenhuizen niet aan de nieuwe eisen voor de behandeling van maagkanker en 24 ziekenhuizen niet aan de eisen voor de behandeling van endeldarmkanker.

Normstelsel

Het gaat onder meer om eisen over het minimale aantal behandelingen, de wachttijden en speciale opleidingen voor verpleegkundigen. Het is voor het eerst dat radiotherapeuten, internisten en oncologen samen een normstelsel hebben opgesteld.

Met de nieuwe normen willen de kankerspecialisten de kwaliteit van de behandelingen verhogen. Op dit moment scoren Nederlandse ziekenhuizen bij sommige kankersoorten niet goed in vergelijking met andere Europese landen. Onder meer bij de behandeling van maagkanker.

Niet meer rendabel

Volgens voorzitter Koos van der Hoeven van de Stichting Oncologische Samenwerking kunnen sommige ziekenhuizen besluiten om vanwege de nieuwe eisen bepaalde operaties niet meer uit te voeren, omdat die niet meer rendabel zijn. Die behandelingen kunnen dan meer gecentraliseerd worden, zegt hij.

"Als je als ziekenhuis veel moet investeren voor maar twintig patiënten per jaar, dan kan je tot het besluit komen dat je je centen liever aan iets anders besteedt", zegt Van der Hoeven in vakblad Medisch Contact.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl