Pleidooi: 'regie' in borstkankerzorg

 »
  ANP

Omdat er in de Nederlandse ziekenhuizen grote verschillen zijn in de behandeling van borstkanker, moet minister Schippers de regie nemen. Die zei hoogleraar en borstkankerchirurg Emiel Rutgers vanavond in Nieuwsuur.

Rutgers maakt zich zorgen over de vele behandelopties die patiënten hebben. In het ene ziekenhuis wordt voorgesteld een borst te amputeren, terwijl het andere ziekenhuis kiest voor een borstsparende operatie. Ook komt het volgens hem voor dat vrouwen in het ene ziekenhuis drie keer worden geopereerd en elders maar één keer. En op basis van één borstfoto worden heel verschillende diagnoses gesteld.

Hoogleraar Rutgers dringt er daarom op aan dat minister Schippers een sturende rol krijgt in het concentreren van de borstkankerzorg in gespecialiseerde ziekenhuizen. "Die zorg moet niet aan het veld en aan privé-ondernemingen worden overgelaten."

Deel deze pagina

Video

Promo: "Minister, neem regie in borstkankerzorg"

Hoogleraar en borstkankerchirurg Emiel Rutgers maakt zich zorgen over de behandelopties die patiënten met borstkanker hebben. De... concentratie van de borstkankerzorg zoals in de landen om ons heen gebeurt, komt in ons land moeizaam van de grond. "De minister heeft hier een rol in, dit is een overheidstaak", zegt Rutgers.

Video en Audio

Meer video en audio