Dienstapotheken in de problemen

SDN-voorzitter Huizinga-Arp: "In onze contracten met zorgverzekeraars zit de pijn."»
SDN-voorzitter Huizinga-Arp: "In onze contracten met zorgverzekeraars zit de pijn." ANP

Het voortbestaan van 42 dienstapotheken in Nederland is onzeker geworden. Dat staat in een brandbrief van de Stichting Dienstapotheken Nederland (SDN) aan minister Schippers van Volksgezondheid.

Bij dienstapotheken kunnen mensen 's avonds, 's nachts en in het weekend terecht, als hun eigen apotheek al dicht is. Ze zijn in de problemen gekomen vanwege de contracten met zorgverzekeraars.

"In die contracten zit de pijn", zei SDN-voorzitter Huizinga-Arp in het Radio 1-programma Villa VPRO. "Aan de ene kant geven de contracten te weinig voor onze dienstverlening. U begrijpt dat als ik 's nachts een assistente dienst laat doen, zij niet hetzelfde krijgt als overdag. De tarieven zijn niet toereikend om dat te betalen", zei Huizinga-Arp.

Dure medicijnen

Daarnaast speelt nog het probleem van de stijgende kosten van medicijnen. Verzekeraars houden volgens Huizinga-Arp vast aan contracten waarin bijvoorbeeld staat dat er niet meer wordt uitbetaald dan in bijvoorbeeld oktober 2008. Dienstapotheken moeten dus geld toeleggen op medicijnen en komen daardoor in financiële problemen.

Volgens de SDN hebben veel dienstapotheken hun contract met hun zorgverzekeraar inmiddels opgezegd en willen ze praten over nieuwe contracten. Maar die gesprekken verlopen niet soepel. "De zorgverzekeraars zeggen nu: Wij zien uw probleem, erkennen dat ook, maar betalen niet meer", zegt voorzitter Huizinga-Arp.

Hogere prijzen

Als het niet lukt om binnen twee weken nieuwe contracten te sluiten, moeten dienstapotheken mogelijk hun deuren sluiten. "Of we moeten veel hogere prijzen vragen aan mensen die aan de balie komen voor medicijnen", zegt Huizinga-Arp.

De PvdA gaat minister Schippers morgen Kamervragen stellen over de problemen van de dienstapotheken.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Burkina Faso weer onrustig Video Nieuwe demonstraties in Burkina Faso. Vandaag eisen demonstranten in de hoofdstad Ouagadougou...31 okt 2014, 57 keer afgespeeld
  • » Het nieuws in 60 seconden (13.00 uur) Video Het belangrijkste nieuws van vrijdag 31 oktober 2014.31 okt 2014, 186 keer afgespeeld
  • » Tekort aan straaljagerpiloten Video De Koninklijke Luchtmacht heeft moeite om jongeren te vinden die helikopter- of straaljagerpiloot...31 okt 2014, 3045 keer afgespeeld

Meer video en audio