Dienstapotheken in de problemen
Het voortbestaan van 42 dienstapotheken in Nederland is onzeker geworden. Dat staat in een brandbrief van de Stichting Dienstapotheken Nederland (SDN) aan minister Schippers van Volksgezondheid.
Bij dienstapotheken kunnen mensen 's avonds, 's nachts en in het weekend terecht, als hun eigen apotheek al dicht is. Ze zijn in de problemen gekomen vanwege de contracten met zorgverzekeraars.
"In die contracten zit de pijn", zei SDN-voorzitter Huizinga-Arp in het Radio 1-programma Villa VPRO. "Aan de ene kant geven de contracten te weinig voor onze dienstverlening. U begrijpt dat als ik 's nachts een assistente dienst laat doen, zij niet hetzelfde krijgt als overdag. De tarieven zijn niet toereikend om dat te betalen", zei Huizinga-Arp.
Dure medicijnen
Daarnaast speelt nog het probleem van de stijgende kosten van medicijnen. Verzekeraars houden volgens Huizinga-Arp vast aan contracten waarin bijvoorbeeld staat dat er niet meer wordt uitbetaald dan in bijvoorbeeld oktober 2008. Dienstapotheken moeten dus geld toeleggen op medicijnen en komen daardoor in financiële problemen.
Volgens de SDN hebben veel dienstapotheken hun contract met hun zorgverzekeraar inmiddels opgezegd en willen ze praten over nieuwe contracten. Maar die gesprekken verlopen niet soepel. "De zorgverzekeraars zeggen nu: Wij zien uw probleem, erkennen dat ook, maar betalen niet meer", zegt voorzitter Huizinga-Arp.
Hogere prijzen
Als het niet lukt om binnen twee weken nieuwe contracten te sluiten, moeten dienstapotheken mogelijk hun deuren sluiten. "Of we moeten veel hogere prijzen vragen aan mensen die aan de balie komen voor medicijnen", zegt Huizinga-Arp.
De PvdA gaat minister Schippers morgen Kamervragen stellen over de problemen van de dienstapotheken.