Verscherpt toezicht op NS, ProRail

NS en spoorbeheerder ProRail komen onder verscherpt toezicht»
NS en spoorbeheerder ProRail komen onder verscherpt toezicht ANP

De NS en ProRail komen onder verscherpt toezicht. De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft de maatregel genomen naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het treinongeluk in Amsterdam begin dit jaar. Daarbij viel één dode en raakten 190 mensen gewond.

Op de dag van de botsing was er een aangepaste dienstregeling. Volgens de onderzoekers was in de dienstregeling te weinig speling gepland voor de passage van twee elkaar tegemoet komende treinen.

De Inspectie eist maatregelen om de risico's te verkleinen. Volgens de inspectie voldoet het veiligheidssysteem niet aan de wettelijke eisen.

Aanbevelingen

De Inspectie Leefomgeving en Transport benadrukt dat het verscherpte toezicht niet alleen het gevolg is van de tekortkomingen rond het ongeluk in Amsterdam. NS en ProRail hebben ook onvoldoende gereageerd op soortgelijke aanbevelingen en bevindingen in eerdere onderzoeken bij ongelukken, zegt de Inspectie.

Deel deze pagina

Video

  • video NS en ProRail onder verscherpt toezicht na treinongeluk De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft het rapport gepresenteerd over het treinongeluk bij het Westerpark in... Amsterdam. Daar botsten eind april een sprinter en een intercity op elkaar. Er raakten 190 mensen gewond en een vrouw kwam om het leven.
  • video Kreukelzones treinen relatief nieuw De ontwikkeling van botsveiligheid bij treinen is relatief nieuw. Correspondent Wouter Meijer ging langs bij... treinenbouwer Bombardier om te kijken hoe moderne treinen reizigers beschermen bij botsingen.

Audio

  • Meerstadt (NS): ongeluk als in Amsterdam kan niet meer gebeuren Naar aanleiding van de resultaten van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid komen de NS en ProRail onder verscherpt... toezicht te staan van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Bert Meerstadt is topman van de NS.
  • Raad: NS moet werk maken van veiligheid ProRail en de NS zijn onder verscherpt toezicht gesteld door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Dat doet de inspectie naar... aanleiding van het onderzoek naar de frontale botsing tussen twee passagierstreinen bij Amsterdam Westerpark. Eén reiziger overleed daarbij en 190 reizigers raakten gewond. U hoort verslaggever Mattijs van der Wiel.
  • Mansveld: tevreden over inzet NS en ProRail Staatssecretaris Mansveld betreurt dat er bij het treinongeluk in Amsterdam een dode en gewonden zijn gevallen. Wel is ze tevreden... over de inzet die ProRail en de NS tonen om de veiligheid te verbeteren. Niettemin komen ProRail en NS onder verscherpt toezicht te staan van de inspectie Leefomgeving en Transport.
  • Hoe kon het treinongeluk in Amsterdam gebeuren? De veiligheid van de treinen moet flink verbeteren. Dat is de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid die de frontale... botsing bij Amsterdam Westerpark tussen twee treinen onderzocht. U hoort een gesprek met Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad.

Video en Audio

Meer video en audio