Oppositie wil meer uitleg Patriots

Een Patriot raketinstallatie»
Een Patriot raketinstallatie ANP

De oppositie in de Tweede Kamer wil meer informatie van het kabinet over het sturen van Patriots naar Turkije. Het kabinet besloot vrijdag dat Nederland Turkije met raketten gaat beschermen tegen aanvallen uit Syrië. Aan de operatie doen maximaal 360 Nederlanders mee.

De oppositie wil dat het kabinet een zogenoemde artikel 100-brief aan de Kamer stuurt. Met zo'n brief geeft het kabinet vooraf inlichtingen aan de Kamer over een voorgenomen missie en de Kamer stemt daarna al dan niet met de missie in.

Artikel 100-brief

Het kabinet heeft vrijdag de Kamer wel geïnformeerd, maar dat was geen officiële artikel 100-brief. Volgens de oppositie is dat niet goed voor de zorgvuldigheid. "Bij het uitzenden van militairen moet de Kamer maximaal worden geïnformeerd", vindt de oppositie.

Deel deze pagina

Video

Oppositie eist meer informatie over Patriots

De oppositie in de Tweede Kamer wil meer informatie van het kabinet over het sturen van Patriots naar Turkije. Het CDA-Kamerlid... Omtzigt en het D66-Kamerlid Sjoerdsma vinden dat het kabinet met een zogenoemde artikel-100-brief moeten komen. De informatie aan de Tweede Kamer is te summier. Het kabinet besloot vrijdag dat Nederland Turkije met raketten gaat beschermen tegen aanvallen uit Syrië. Aan de operatie doen maximaal 360 Nederlanders mee.

Audio

  • Oppositie wil meer duidelijkheid over Patriots De oppositie in de Tweede Kamer wil meer informatie van het kabinet over het sturen van Patriot-afweergeschut naar Turkije, dat... daar ingezet gaan worden om het Turkse luchtruim te beschermen tegen aanvallen uit Syrië. U hoort verslaggever Wilco Boom in Den Haag.

Video en Audio

Meer video en audio