Frankrijk wil troepen naar Mali

Patrouille van militairen in Mali»
Patrouille van militairen in Mali ANP

Frankrijk wil dat er zo snel mogelijk een Afrikaanse troepenmacht wordt ingezet in Mali. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs hamerde er voorts op dat het West-Afrikaanse land zo snel mogelijk een nieuwe regering moet krijgen.

Afgelopen nacht diende premier Diarra van Mali het ontslag in van zijn interim-regering, kort nadat hij in zijn huis in Bamako was gearresteerd door militairen.

Diarra was in conflict met het leger over de aanpak van de islamitische radicalen die het noordelijke deel van Mali bezetten, een gebied dat tweederde van het land beslaat. De premier wilde daarbij samenwerken met andere Afrikaanse landen in de regio, en eventueel met de voormalige kolonisator Frankrijk. De militairen willen geen bemoeienis van buitenaf, naar verluidt vrezen ze verlies aan macht.

Staatsgreep

Dit voorjaar pleegden militairen een staatsgreep in Mali, waarbij premier Touré werd afgezet. Het leger heeft de macht daarna formeel overgedragen aan een interim-regering, maar achter de schermen bleef de invloed van de militairen groot.

Gisteren werd bekend dat de Europese Unie een militaire trainingsmissie naar Mali wil sturen. Die moet het Malinese leger bijstaan. De VN-Veiligheidsraad overlegt deze week over de inzet van een internationale troepenmacht.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Tunesië stemt na de lente Video Morgen zijn er verkiezingen in het land waar de Arabische Lente begon, Tunesië. Het enige land ook...25 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » President Hollande opent Picasso-museum Video Na een grondige renovatie die 5 jaar duurde, is het Picasso-museum in Parijs weer open. President...25 okt 2014, 262 keer afgespeeld
  • » Bijlzwaaier New York was radicale moslim Video De man die donderdag agenten in New York met een bijl aanviel, was een geradicaliseerde moslim. De...25 okt 2014, 5055 keer afgespeeld

Meer video en audio