Schippers: pak geweld samen aan

Voetbalberaad op het ministerie»
Voetbalberaad op het ministerie NOS

Het probleem van het voetbalgeweld moet samen worden opgelost. Dat zei minister Schippers na afloop van het topberaad over voetbalgeweld op haar ministerie. Bij dat beraad waren onder anderen ministers, gemeenten, de KNVB, de politie en NOC*NCF aanwezig.

Iedereen moet zijn eigen rol oppakken, zei Schippers na het topberaad. "Er is niet met één regel of wet een veiliger Nederland. Anders hadden we die wet allang gemaakt."

Schippers vindt dat er suppoosten op de velden moeten komen die ouders die zich misdragen aanspreken en als het nodig is van het sportterrein verwijderen. Ook roept ze iedereen op om altijd aangifte doen te van geweld.

Jorritsma

Burgemeester Jorritsma van Almere, die bij het overleg aanwezig was als voorzitter van de VNG, zei dat er geen nieuwe regels hoeven te komen, want die zijn er al genoeg. Volgens Jorritsma moeten de regels veel consequenter worden gehanteerd en moeten er strengere sancties komen.

Directeur Dielessen van NOC*NSF pleit voor de intensivering van het actieplan 'Naar een veiliger sportklimaat', dat vorig jaar is ingevoerd. Elf Sportbonden werken hierin samen om de veiligheid in de sport te bevorderen.

Tijdens het topberaad is afgesproken dat de partijen over drie maanden opnieuw bijeen komen. Er zal dan worden gekeken wat er in die drie maanden is bereikt.

Deel deze pagina

Video

Topberaad over voetbalgeweld

In Den Haag is het topberaad afgerond over de aanpak van voetbalgeweld. Het beraad is een initiatief van minister Schippers van VWS... naar aanleiding van de dood van de grensrechter in Almere.

Audio

  • 'Suppoosten kunnen averechts effect hebben' Jan Kornelis Dijkstra is universitair docent sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft onderzoek gedaan naar agressie... bij jongeren.
  • Hoe moet het verder met voetbalclub sv Nieuw Sloten? Vanmiddag praten de gemeente Amsterdam, de KNVB en de voetbalclub sv Nieuw Sloten met elkaar. Vorige week zondag sloegen spelers... van Nieuw Sloten een grensrechter in elkaar en hij overleed. Paul Sanders is bij het stadhuis waar het overleg plaatsvindt.
  • 'Snelle resultaten kunnen we niet verwachten' Suppoosten op de amateurvelden die ouders van het terrein kunnen sturen. Het zou deel kunnen uitmaken van de nieuwe normen en... waarden die de KNVB de komende week gaat formuleren. Vanochtend werd in Den Haag het topberaad voetbalgeweld gehouden. Dit naar aanleidng van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.
  • 'Het bestaande beleid wordt geïntensiveerd' Het topberaad aanpak voetbalgeweld dat vanochtend in Den Haag is gehouden heeft niet direct geleid tot hele concrete nieuwe... maatregelen. Wel is afgesproken dat alle betrokkenen nog beter hun verantwoordelijkheid zullen nemen en dat afspraken ook echt worden nagekomen. Het topberaad werd gehouden naar aanleiding van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

Video en Audio

Meer video en audio