Talent niet goed af op basisschool

Nederland staat op de dertiende plaats voor lezen»
Nederland staat op de dertiende plaats voor lezen Wikimedia Commons

Zwak presterende leerlingen zijn op Nederlandse basisscholen beter af dan hun leeftijdsgenoten in de meeste landen. Daar tegenover staat dat de beste leerlingen in Nederland een stuk minder presteren dan elders mogelijk blijkt.

Dat blijkt uit een grootschalig internationaal vergelijkend onderzoek naar de leerprestaties van basisschoolleerlingen uit groep 6 op het gebied van lezen, rekenen en natuuronderwijs. Er zijn meer dan 45 landen met elkaar vergeleken.

Leesvaardigheid

Op de internationale ranglijst staat Nederland op twaalfde plaats voor rekenen, op de dertiende plaats voor lezen en op de veertiende plaats voor natuuronderwijs. Nederland is op de ranglijst gedaald ten opzichte van eerdere jaren.

De toetsprestaties van verscheidene landen gingen erop vooruit terwijl de Nederlandse prestaties er licht op achteruit zijn gegaan. In 2011 is aan deze daling een eind gekomen, maar dit heeft niet kunnen voorkomen dat Nederland verder is gezakt op de internationale ranglijst.

Kinderen in Engeland en de Verenigde Staten kunnen nu net zo goed rekenen als Nederlandse kinderen. Op het gebied van leesvaardigheid is Nederland door enkele landen voorbijgestreefd.

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs zegt trots te zijn. "Uit het onderzoek blijkt dat we er in Nederland heel goed in slagen om kwetsbare leerlingen niet door het ijs te laten zakken. Tegelijk zien we dat onze slimste leerlingen onder hun kunnen presteren. Zo laten we veel talent onbenut, terwijl iedere leerling onderwijs verdient dat het beste uit hem haalt."

Het kabinet investeert volgens Dekker stevig in de kwaliteit van de leraar. "Die maakt het verschil tussen onderwijs dat gewoon goed is en onderwijs van wereldklasse", zegt de staatsecretaris.

Deel deze pagina

Video

Nederlandse leerlingen zijn minder geworden

Zwak presterende leerlingen zijn op Nederlandse basisscholen beter af dan hun leeftijdsgenoten in andere landen. Daar tegenover... staat dat de beste leerlingen in Nederland een stuk minder presteren. Dat blijkt uit een grootschalig internationaal onderzoek.

Audio

  • 'Ik ben een beetje slim, dus ik kan het wel aan' Nederlandse basisscholen laten kinderen die bovengemiddeld presteren in de kou staan. Dat blijkt uit onderzoek waarbij de... leerprestaties in Nederland zijn vergeleken met die in 50 andere landen. Er zijn maar weinig scholen die structurele aandacht besteden aan de hoger begaafde leerling. Verslaggever Roel Pauw ging naar een school waar dat wél gebeurt.
  • 'Te weinig aandacht voor talent op basisschool' Er is te weinig aandacht voor kinderen die bovengemiddeld presteren op de basisschool. Dat blijkt uit onderzoek waarbij de... leerprestaties in Nederland zijn vergeleken met die in 50 andere landen. Andrea Netten van de Radboud Universiteit licht de resultaten toe aan Roel Pauw.

Video en Audio

  • » "Veel politie op de been in Jeruzalem" Video De Israëlische politie heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag gisteravond op...30 okt 2014, 52 keer afgespeeld
  • » Amsterdam bezoekt China Video Vandaag wordt in Peking de ''China Holland Business Summit'' gehouden. Chinese en Amsterdamse...30 okt 2014, 660 keer afgespeeld
  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 1976 keer afgespeeld

Meer video en audio