P.C. Hooftprijs voor Van der Heijden

 »
  ANP

De P.C. Hooftprijs 2013 is toegekend aan A.F.Th. van der Heijden. Hij krijgt de prijs voor zijn gehele oeuvre.

Van der Heijden heeft bijna 30 boeken geschreven. Volgens het juryrapport vormen ze één werk. "Uit het een groeit het ander, en soms is een nieuw boek nodig om een vorig boek te begrijpen."

De jury noemt zijn stijl "ongeremd en retorisch". De stijl kent "weinig beperkingen en barst soms bijna uit zijn eigen zinsverband". Van der Heijden heeft de beschrijvingkunst in de Nederlandse literatuur tot grote hoogten gebracht, zo stelt de jury.

Van der Heijden (61) is onder meer bekend van de romancyclus 'De tandeloze tijd'. Momenteel is hij bezig met een nieuwe cyclus: Homo Duplex.

Sterfdag

De schrijver is vele malen onderscheiden, onder meer met de AKO Literatuurprijs. Vorig jaar kreeg Van der Heijden de Constantijn Huygensprijs. Voor zijn laatste boek Tonio, over het verlies van zijn zoon, kreeg hij dit jaar de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs.

De P.C. Hooftprijs voor Letterkunde behoort tot de belangrijke literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied. De oeuvreprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie.

De P.C. Hooftprijs is ingesteld in 1947. In dat jaar werd op 21 mei de 300ste sterfdag van Pieter Corneliszoon Hooft herdacht. De prijs wordt jaarlijks rond de sterfdag van P.C. Hooft uitgereikt en bedraagt € 60.000.

Van der Heijden denkt dat hij de P.C. Hooftprijs zelf komt ophalen, ook al is de uitreiking precies op de sterfdag van zijn zoon Tonio.


Deel deze pagina

Video

  • video P.C. Hooftprijs voor A.F. Th. van der Heijden De P.C. Hooftprijs 2013 is toegekend aan A.F. Th. van der Heijden. Van der Heijden krijgt hem voor zijn hele... oeuvre. Aan de prijs is een bedrag van 60.000 euro verbonden. De P.C. Hooftprijs is de belangrijkste literaire prijs van Nederland.
  • video Interview met A.F. Th. van der Heijden A.F. Th. van der Heijden heeft de P.C. Hooftprijs 2013. Bekijk hier een uitgebreid interview met de laureaat.

Audio

  • Van der Heijden: bouwwerk is gelukkig nog niet af "Hij schrijft ongeremd en retorisch, roept caleidoscopische beelden op." In die woorden oordeelde de jury van de P.C. Hooftprijs... het proza van A.F.Th. van der Heijden. Vandaag kreeg hij te horen dat hij de prijs krijgt voor zijn omvangrijke oeuvre. Verslaggever Jeroen Wielaert was vanmiddag bij hem.

Video en Audio

  • » Het nieuws in 60 seconden (13.00 uur) Video Het belangrijkste nieuws van vrijdag 31 oktober 2014.31 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Tekort aan straaljagerpiloten Video De Koninklijke Luchtmacht heeft moeite om jongeren te vinden die helikopter- of straaljagerpiloot...31 okt 2014, 1400 keer afgespeeld
  • » Kamer verrast door naheffing Video De oppositie in de Tweede Kamer is verrast door de aankondiging van het kabinet dat miljoenen...31 okt 2014, 2689 keer afgespeeld

Meer video en audio