Werkgevers erg somber over banen

 »
  ANP

Nederlandse werkgevers zijn erg somber over de werkgelegenheid. Er zijn meer werkgevers die denken dat er bij hen banen verdwijnen, dan werkgevers die verwachten nieuw personeel in te huren. Dat blijkt uit de wereldwijde enquête die uitzendconcern ManpowerGroup jaarlijks doet.

ManpowerGroup doet sinds 2003 onderzoek in Nederland en zegt dat dat de verwachtingen nog nooit zo slecht waren als nu. Het is ook nog niet eerder voorgekomen dat Nederland relatief de grootste daler was. In het onderzoek zijn 42 landen opgenomen.

Het werkgelegenheidscijfer voor het eerste kwartaal van 2013 komt uit op min 8 procent. Dat is in vergelijking met eind 2012 een daling van 6 procentpunt, toen stond de teller dus nog op min 2 procent. Ten opzichte van een jaar eerder gaat het zelfs om een daling van 11 procentpunt.

Nutsbedrijven

Het werkgelegenheidscijfer is het percentage werkgevers dat een toename in het aantal banen verwacht, min het percentage werkgevers dat juist een daling voorspelt.

Vooral de verwachtingen over het aantal banen bij industriële bedrijven en bouwbedrijven zijn negatief. Alleen nutsbedrijven, zoals bijvoorbeeld energiebedrijven, denken binnenkort mensen aan te kunnen nemen.

Met name in het zuiden en westen van Nederland is het beeld bij werkgevers verslechterd. In het noorden is de daling al eerder ingezet.

ManpowerGroup deed een steekproef onder 750 Nederlandse werkgevers. Het uitzendconcern vroeg werkgevers of ze verwachten dat er komend kwartaal bij hun vestiging banen bijkomen, banen verdwijnen, of dat het aantal banen gelijk blijft.

Deel deze pagina

Video

Werkgevers somber over banen in bedrijf

Werkgevers zijn erg somber over de werkgelegenheid bij hun bedrijf. Ze zijn daar in tien jaar tijd nog nooit zo negatief over... geweest. Dat blijkt uit gegevens van uitzendconcern Manpower.

Audio

  • Manpower: werkgevers somber over werkgelegenheid Werkgevers in Nederland zijn somber over de werkgelegenheid. Dat zegt uitzendconcern Manpower, dat jaarlijks de verwachting van... werkgevers voor de werkgelegenheid onderzoekt.

Video en Audio

  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 699 keer afgespeeld
  • » Onderzeeër opnieuw gezien in Zweedse wateren Video De buitenlandse onderzeeër die zich in Zweedse wateren zou bevinden, is de afgelopen dagen opnieuw...22 okt 2014, 248 keer afgespeeld
  • » Ambulance rijdt vaker voor drugs Video De Amsterdamse ambulance moet veel vaker uitrukken voor mensen die onwel raken door drugsgebruik...22 okt 2014, 31 keer afgespeeld

Meer video en audio