Weer rellen in Belfast om vlag

Demonstratie in Belfast voor het behoud van de Britse vlag»
Demonstratie in Belfast voor het behoud van de Britse vlag AFP

In de Noord-Ierse stad Belfast is het voor de achtste opeenvolgende dag tot rellen gekomen. Een agent ontsnapte daarbij aan een moordaanslag. Protestantse jongeren gooiden een benzinebom door de ruiten van de auto waarin hij zat. De agent kon nog net op tijd naar buiten komen.

De rellen braken vorige week uit, nadat het stadsbestuur had besloten dat de Britse vlag alleen nog op feestdagen boven het stadhuis mag wapperen.

Provocatie

Veel protestantse inwoners zien dit als een provocatie, omdat zij vinden dat Noord-Ierland Brits moet blijven. De Britse vlag boven het stadhuis symboliseert die wens al sinds 1906. Veel katholieken zijn voor aansluiting bij Ierland.

Bij de rellen van de afgelopen week gingen protestantse en katholieke jongeren elkaar te lijf. Ook werd met de politie gevochten, die met stenen en benzinebommen werd bekogeld.

Bij de rellen zijn dertig agenten gewond geraakt. De politie heeft tien relschoppers opgepakt. Een van hen is 13 jaar oud.

Deel deze pagina

Video

Opnieuw rellen in Belfast

Aanleiding voor de rellen in Belfast is de beslissing van het stadsbestuur om de Britse vlag voortaan alleen nog te laten wapperen... op feestdagen. Een provocatie, vinden protestantse inwoners. Bij de rellen gingen protestantse en katholieke jongeren elkaar te lijf. Ze raakten ook slaags met de politie.

Video en Audio

  • » "Teentje knoflook, een ui en aloë vera" Audio Boeren zoeken nieuwe manieren om antibiotica uit de stallen te houden.22 okt 2014, 6 keer afgespeeld
  • » Geen antibiotica in de stal Audio Maino Remmers onderzoekt vandaag de mogelijkheden die Nederlandse veehouders hebben om het gebruik...22 okt 2014, 1 keer afgespeeld
  • » Team Juncker kan aan de slag Video De nieuwe Europese Commissie onder voorzitterschap van de Luxemburger Claude Juncker kan op 1...22 okt 2014, 0 keer afgespeeld

Meer video en audio