Monti blijft aan tot verkiezingen

De Italiaanse premier Monti»
De Italiaanse premier Monti EPA

De Italiaanse premier Monti blijft aan tot de parlementsverkiezingen in februari. Hij zei dit gisteravond na een dag van speculaties over een voortijdig vertrek. Die waren op gang gekomen door een mededeling van het bureau van president Napolitano dat Monti's vertrek aanstaande zou zijn.

Monti zei gisteravond in Oslo dat hij zijn uiterste best zal doen de resterende tijd van het kabinet vol te maken. Hij heeft er alle vertrouwen in dat ook het nieuwe Italiaanse kabinet de verplichtingen jegens Europa zal nakomen.

Onrust

Het nieuws over Monti en het besluit van oud-premier Berlusconi om aan de verkiezingen mee te doen, leidden maandag tot onrust in de Italiaanse financiële wereld.

Op de beurs in Milaan daalden de aandelenkoersen met 2,2 procent. De rente op 10-jarige Italiaanse staatsleningen steeg van 4,5 procent naar 4,8 procent.

Strenge hervormingen

Monti is premier van een zakenkabinet, dat in november vorig jaar aantrad. Hij voert strenge hervormingen door en geniet het vertrouwen van de EU en de internationale financiële wereld.

Onder Berlusconi bedroeg de rente op 10-jarige Italiaanse staatsleningen nog bijna 7,5 procent.

Deel deze pagina

Video

Monti blijft tot de verkiezingen

De Italiaanse premier Monti blijft aan tot de parlementsverkiezingen in februari. Dat maakte hij gisteravond bekend, na speculaties... over een voortijdig vertrek.

Video en Audio

  • » Humanitair bestand Israël en Hamas Video Israël en Hamas zijn een bestand overeengekomen. Dat melden VN-baas Ban Ki-moon en de Amerikaanse...1 aug 2014, 907 keer afgespeeld
  • » Doden bij gasexplosies Taiwan Video Bij gasexplosies in Taiwan zijn zeker vijftien doden gevallen. Er zouden honderden gewonden zijn.31 jul 2014, 3382 keer afgespeeld
  • » "Het gaat om menselijke resten en kleding" Video DNA-materiaal en bezittingen van slachtoffers van de neergehaalde vlucht MH17 zijn overgedragen aan...31 jul 2014, 10945 keer afgespeeld

Meer video en audio