EU-trainingsmissie naar Mali

 »
  AFP

De Europese Unie stuurt zo'n 200 militaire trainers naar Mali om het leger daar op te leiden voor de strijd tegen islamitische opstandelingen. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken besloten.

Het is de bedoeling dat de missie zeker vijftien maanden duurt. Het hoofdkwartier van de EU-trainers wordt ten noordoosten van de Malinese hoofdstad Bamako opgezet. De opleiders zullen zelf niet meevechten tegen de rebellen.

Chaos

De islamitische radicalen grepen in maart de macht in een groot deel van het noorden van Mali. Sindsdien heerst er chaos in het West-Afrikaanse land. Gevreesd wordt dat Mali een vrijhaven voor terroristen wordt.

EU-buitenlandchef Ashton zegt dat de opstandelingen de mensenrechten schenden en een grote bedreiging vormen voor omliggende landen en Europa. Ze zegt dat de overgangsregering in Mali hulp nodig heeft om weer controle te krijgen over het hele land.

De trainers zullen naar verwachting zo'n 2600 mensen opleiden. Het trainingskamp krijgt bescherming van een bewakingseenheid van de EU.

Nederland?

Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste opleiders naar Mali gaan. Er zijn een paar weken tot een paar maanden nodig om de missie voor te bereiden. Ook is het nog onbekend of Nederland mensen stuurt.

Vandaag liet minister Ploumen vanuit Mali weten dat het kabinet vier miljoen euro uittrekt voor noodhulp aan het land.

Deel deze pagina

Video

200 militaire trainers naar Mali

Minister Ploumen is in Mali om te praten over een Europese bijdrage. Sinds begin dit jaar is het noorden van Mali in handen van... radicale islamieten. Er is nu een deal dat er zo'n 200 Europese trainers het militaire gaan trainen.

Video en Audio

  • » Motorbendeleden vaak veelpleger Video Leden van beruchte motorclubs zijn vaak veelplegers. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale...23 apr 2014, 9447 keer afgespeeld
  • » "Justitie maakt mensen bang voor motorclubs" Audio Meer dan 80 procent van de leden van motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender, heeft...23 apr 2014, 335 keer afgespeeld
  • » Frankrijk gaat flink bezuinigen Video Al heel lang krijgt Frankrijk het verwijt dat het maar niet opschiet met het doorvoeren van...23 apr 2014, 1067 keer afgespeeld

Meer video en audio