Bedrag kinderopvang verdubbeld

Kinderopvang»
Kinderopvang ANP

Het bedrag dat ouders moeten betalen voor kinderopvang is sinds 2007 meer dan verdubbeld. Voor mensen met een minimuminkomen is het bedrag soms zelfs verviervoudigd.

Als rekenvoorbeeld geldt een gezin met twee kinderen, dat twee dagen in de week gebruikmaakt van de opvang: een kind gaat naar de dagopvang, het andere naar de buitenschoolse opvang. Bij een minimuminkomen betaalde het gezin in 2007 319 euro voor die opvang, na aftrek van alle toeslagen. In 2013 zal het gezin 1355 euro moeten betalen.

De kosten voor een gezin met een modaal inkomen stegen in die zes jaar van 812 euro naar 2330 euro. Wie twee keer modaal verdient, betaalt nu 4705 euro in plaats van 2054 euro.

Minder toeslag

Het oplopende bedrag komt vooral doordat ouders minder toeslag krijgen; de kosten van de opvang stegen veel minder snel. Zo daalde de toeslag voor een gezin met een modaal inkomen van 8292 naar 7926 euro, terwijl de kosten voor de opvang juist ruim duizend euro toenamen, berekende onderzoeksbureau Buitenhek.

Er wordt al jaren bezuinigd op de toeslagen voor de kinderopvang. De regels zoals die in 2007 golden, waren zo ruim dat de kosten het systeem voor het kabinet onhoudbaar maakten en dat de sector explosief groeide.

Overigens hoeven de hogere kosten voor ouders niet altijd te betekenen dat het gezin er evenredig in koopkracht op achteruitgaat. Vaak zijn er andere maatregelen getroffen die indirect verlichting moeten bieden.

Vraag neemt af

Toch neemt de vraag flink af sinds er wordt bezuinigd. Minister Asscher van Sociale Zaken bevestigde dat er de in eerste 9 maanden van dit jaar 10 procent minder kinderopvang is afgenomen. De kinderopvangcentra hadden die trend al gesignaleerd.

Deel deze pagina

Video

Minder kinderen naar de crèche

Steeds meer ouders halen hun kinderen van de crèche. De vraag naar kinderopvang is het afgelopen jaar meer dan 10 procent gedaald.... Ouders vinden de opvang te duur worden. Volgend jaar wil het kabinet nog eens 200 miljoen euro bezuinigen op de opvang door te snijden in de toeslag die ouders krijgen. Met name tweeverdieners gaan daardoor fors meer betalen.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 448 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 28 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 134 keer afgespeeld

Meer video en audio