Minder kinderen naar opvang

De opvang wordt voor vele ouders te duur»
De opvang wordt voor vele ouders te duur NOS

Steeds meer ouders halen hun kinderen van de crèche. De vraag naar kinderopvang is de eerste 9 maanden van het jaar met meer dan 10 procent gedaald, meldt minister Asscher van Sociale Zaken. Dat is meer dan het ministerie had verwacht.

In 2012 gingen er 4 procent minder kinderen naar de opvang dan in 2011. Daarnaast namen ouders die er wel gebruik van bleven maken 6 procent minder uren af.

'Te duur'

Brancheorganisaties hadden die trend al gesignaleerd. Veel ouders vinden de opvang te duur worden, omdat er wordt bezuinigd op de toeslagen die ze krijgen van de overheid.

De minister zegt dat hij de cijfers nog laat onderzoeken. Hij sluit niet uit dat de verminderde vraag ook te maken heeft met de groei van de werkloosheid.

Verdubbeld

Sinds 2007 zijn de kosten voor alle inkomensgroepen meer dan verdubbeld. Gezinnen met een minimuminkomen zijn zelfs vier keer zo veel gaan betalen voor twee kinderen die elk twee dagen per week gebruikmaken van opvang.

Het gaat bij minima dan om een bedrag van ruim 1000 euro per jaar extra, berekende onderzoeksbureau Buitenhek. Wie twee keer een modaal inkomen heeft, betaalt 2600 euro meer dan in 2007.

Meer bezuinigingen

De krimp zal waarschijnlijk volgend jaar doorzetten, want dan wil het kabinet nog eens 200 miljoen euro bezuinigen op de opvang. Ook dit keer zal er weer gesneden worden in de kinderopvangtoeslag die ouders krijgen.

De nieuwe bezuinigingsronde zal vooral de hogere inkomens hard treffen, doordat de werkgeverskorting wordt afgebouwd. Wie jaarlijks meer dan 118.000 euro bruto verdiend, krijgt helemaal niets meer, terwijl de werkgever wel premie afdraagt.

Verschillende partijen dringen er bij het kabinet op aan die bezuinigingen te schrappen, zoals de Brancheorganisatie Kinderopvang, VNO-NCW en de FNV. De organisaties zeggen dat de kinderopvang al 200 miljoen euro minder kost doordat de sector de afgelopen tijd flink is gekrompen door de verminderde vraag.

Deel deze pagina

Video

Minder kinderen naar de crèche

Steeds meer ouders halen hun kinderen van de crèche. De vraag naar kinderopvang is het afgelopen jaar meer dan 10 procent gedaald.... Ouders vinden de opvang te duur worden. Volgend jaar wil het kabinet nog eens 200 miljoen euro bezuinigen op de opvang door te snijden in de toeslag die ouders krijgen. Met name tweeverdieners gaan daardoor fors meer betalen.

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 5582 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 980 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 2855 keer afgespeeld

Meer video en audio