Excuus gemeente na motorongeluk

De weg in Tienhoven waar twee vrouwen in 2009 om het leven kwamen»
De weg in Tienhoven waar twee vrouwen in 2009 om het leven kwamen RTV Utrecht

De gemeente Stichtse Vecht biedt de nabestaanden van twee weggebruikers haar excuses aan. De gemeente gaat niet in beroep tegen de uitspraak van de rechter waarin de gemeente schuldig werd bevonden aan de dood van de twee vrouwen. De rechtbank legde een boete op van 22.500 euro, waarvan 7.500 euro voorwaardelijk.

In maart 2009 kwamen twee vrouwen om het leven op een weg in Tienhoven, in de gemeente Stichtse Vecht. Door hobbels in het wegdek, veroorzaakt door boomwortels, verloren ze de controle over hun motor en botsten frontaal tegen een tractor. Kort voor het dodelijke ongeluk kwam een motorrijder op precies dezelfde plek ten val.

Volgens de rechtbank was de gemeente nalatig. De weg was slecht onderhouden en er was geen afzetting, geen waarschuwing voor het slechte wegdek en geen adequate snelheidsbeperking.

Enorm geraakt

De gemeente erkent nu dat ze beoordelingsfouten heeft gemaakt. Er zijn voor het ongeluk metingen gedaan, maar de gemeente zegt dat die achteraf "onjuist zijn gebleken".

In een verklaring schrijft het gemeentebestuur: "De uitspraak 'dood door schuld' heeft ons enorm geraakt. Wij hebben lessen getrokken uit de gebeurtenissen. Wij willen er alles aan doen om onze inwoners en weggebruikers het vertrouwen terug te geven dat wij onze taak als wegbeheerder goed uitvoeren."

De hobbelige weg is inmiddels door de gemeente opgeknapt.

Deel deze pagina

Audio

  • Gemeente Stichtse Vecht maakt excuses na ongeluk De gemeente Stichtse Vecht maakt excuses aan de nabestaanden van twee vrouwen. Die drie jaar geleden met hun motor verongelukten in... de gemeente, door hobbels in het wegdek. Volgens de rechtbank in Utrecht heeft de gemeente te weinig gedaan om het ongeluk te voorkomen en daarom is ze veroordeeld tot het betalen van een boete van 22,5 duizend euro. De nabestaanden van de twee verongelukte vrouwen zijn ondanks alles tevreden met deze uitspraak. Een verslag van Rienk Kamer.

Video en Audio

Meer video en audio