Kabinet redt Metropole Orkest niet

Het Metropole Orkest tijdens een optreden met de Britse dance-act Basement Jaxx»
Het Metropole Orkest tijdens een optreden met de Britse dance-act Basement Jaxx ANP

Het kabinet is niet bereid om geld uit te trekken om het Metropole Orkest te redden. Dat heeft staatssecretaris Dekker gezegd. Diverse partijen in de Tweede Kamer hadden aangedrongen op een oplossing voor het omroeporkest.

Door de bezuinigingen leek al eerder het doek te vallen voor het Metropole Orkest, dat gespecialiseerd is in jazz- en popmuziek. Het orkest stelde zelf voor om in afgeslankte vorm door te gaan met 3,5 miljoen euro subsidie, de helft van het huidige bedrag.

Bruidsschat

De VVD en staatssecretaris Dekker vinden dat te veel. Ze willen het orkest alleen een 'bruidsschat' van 8 miljoen geven om op eigen benen te kunnen staan. "Ik vind het ook niet leuk om dit te doen, maar het is wel een realiteit gezien de bezuinigingen", lichtte Dekker zijn besluit toe.

Volgens de directie heeft het Metropole Orkest ook in afgeslankte vorm nog subsidie nodig. Regeringspartij PvdA wil kijken of er toch nog ergens geld is om het orkest te behouden.

Deel deze pagina

Audio

  • Dekker: geen geld om Metropole Orkest te redden Het kabinet is niet bereid om geld uit te trekken om het Metropole Orkest te redden. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker van... Cultuur gezegd. Diverse partijen in de Tweede Kamer hadden aangedrongen op een oplossing voor het omroeporkest, maar Dekker komt ze niet tegemoet.

Video en Audio

Meer video en audio