Minister waarschuwt voor crisis Mali

Een Malinese vluchteling»
Een Malinese vluchteling ANP

Minister Ploumen hoopt dat de partijen in het noorden en zuiden van Mali snel een politieke oplossing vinden voor de onrust in het land. De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is op werkbezoek in Mali.

Sinds begin dit jaar is het een chaos in het West-Afrikaanse land. Het noordelijke deel, dat zo'n tweederde van het land beslaat, is sinds maart in handen van radicale islamieten. Daardoor dreigt Mali een vrijhaven te worden voor terroristen.

Ploumen noemt dit een gevaar voor Mali, de regio maar ook voor Europa. "We leven in één wereld. We zijn maar op vijf, zes uur vliegafstand van elkaar. Dus alles wat hier gebeurt heeft ook impact op Europa."

De minister wil dat alles in het werk wordt gesteld om het hele land weer onder controle van de staat te brengen. Behalve een politieke oplossing wordt er in Mali gesproken over een militaire interventie in het noorden. Als het zover komt, levert Europa mogelijk een bijdrage aan een militaire trainingsmissie in Mali, zegt Ploumen.

Staatsgreep

Mali is een van de vijftien partnerlanden waar Nederland zich op concentreert. Na de staatsgreep heeft Nederland de directe samenwerking met de Malinese overheid opgeschort. Wel wordt er nog een paar miljoen gegeven aan de VN-vluchtelingenorganisatie voor de opvang van vluchtelingen in de regio. Dat geld gaat onder meer naar voedsel en zorg voor moeders en baby's.

Honger

Ploumen praat in Mali met vertegenwoordigers van de overgangsregering, de VN en verdedigers van mensenrechten. Ze wil met eigen ogen zien hoe het land ervoor staat. "Er zijn 400.000 ontheemden en 4,6 miljoen mensen hebben honger", zegt ze.

Deel deze pagina

Audio

  • Ploumen: situatie in Mali zorgelijk Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, is in Mali. Het land werd eerder dit jaar... opgeschrikt door een staatsgreep. Daardoor zijn grote voedseltekorten ontstaan. Correspondent Kees Broere sprak met haar Ploumen humanitaire hulp en mogelijk militair ingrijpen.

Video en Audio

  • » Motorbendeleden vaak veelpleger Video Leden van beruchte motorclubs zijn vaak veelplegers. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale...23 apr 2014, 9447 keer afgespeeld
  • » "Justitie maakt mensen bang voor motorclubs" Audio Meer dan 80 procent van de leden van motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender, heeft...23 apr 2014, 335 keer afgespeeld
  • » Frankrijk gaat flink bezuinigen Video Al heel lang krijgt Frankrijk het verwijt dat het maar niet opschiet met het doorvoeren van...23 apr 2014, 1067 keer afgespeeld

Meer video en audio