Oud-minister Kruisinga overleden

Roelof Kruisinga als staatssecretaris van Sociale Zaken en Volksgezondheid in 1967»
Roelof Kruisinga als staatssecretaris van Sociale Zaken en Volksgezondheid in 1967 ANP

Voormalig minister van Defensie en oud-leider van de CHU Roelof Kruisinga is vrijdag op 90-jarige leeftijd in Wassenaar overleden. Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt. Het ministerie zegt dat Kruisinga zal worden herinnerd als een "ervaren en principiële" minister.

De KNO-arts werd in 1967 staatssecretaris van Volksgezondheid in het kabinet-De Jong. Vier jaar later werd hij staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat in het kabinet-Biesheuvel. Daarna was hij enkele jaren fractieleider van de CHU in de Tweede Kamer.

Neutronenbom

Kruisinga voerde oppositie tegen het kabinet-Den Uyl, dat werd gesteund door de andere confessionele partijen, de ARP en de KVP. Ondanks deze verdeeldheid gingen de drie partijen in 1977 met één CDA-lijst de verkiezingen in.

Eind 1977 werd Kruisinga minister van Defensie in het kabinet-Van Agt. Hij trad binnen drie maanden al af omdat hij zich niet kon vinden in de kabinetssteun voor het Amerikaanse besluit om een neutronenbom te ontwikkelen. Onder leiding van de communistische CPN werd massaal campagne gevoerd tegen dit "wapen dat mensen doodt, maar gebouwen laat staan".

Engelse cultuur

Van 1981 tot 1991 zat Kruisinga voor het CDA in de Eerste Kamer.

Hij wordt over een week in Engeland begraven. In Engeland had hij een huis; hij voelde zich nauw verbonden met de conservatieve Engelse cultuur.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4008 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5124 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4143 keer afgespeeld

Meer video en audio