Dodelijk ongeluk schuld gemeente

De weg in Tienhoven waar twee vrouwen in 2009 om het leven kwamen»
De weg in Tienhoven waar twee vrouwen in 2009 om het leven kwamen RTV Utrecht

De gemeente Stichtse Vecht is schuldig aan de dood van twee weggebruikers. Dat heeft de rechter in Utrecht bepaald. De gemeente heeft een boete gekregen van 22.500 euro, waarvan 7.500 euro voorwaardelijk.

Op 31 maart 2009 kwamen twee vrouwen om het leven op de Nieuweweg in Tienhoven, dat valt onder Stichtse Vecht. Door hobbels in het wegdek verloren ze de controle over hun motor, schoven onderuit en botsten frontaal tegen een tractor.

In het wegdek zaten hobbels, veroorzaakt door boomwortels. Kort voor het dodelijke ongeluk kwam een andere motorrijder op precies dezelfde plek ten val.

Slecht onderhouden

Volgens de rechtbank is de gemeente Stichtse Vecht nalatig geweest. De weg was slecht onderhouden en er was geen afzetting, geen waarschuwing voor het slechte wegdek en geen adequate snelheidsbeperking. Volgens de rechter had de gemeente maatregelen moeten nemen om het gevaar te beperken.

Uit rijproeven van het Landelijk Verkeers Bijstandsteam blijkt volgens het OM dat een motorrijder op die plek al bij 50 kilometer per uur de controle over de motor verliest, terwijl daar 60 kilometer per uur gereden mocht worden.

De hobbelige weg is inmiddels door de gemeente opgeknapt.

Deel deze pagina

Video

Gemeente schuldig aan dood motorrijders

De gemeente Stichtse Vecht is schuldig aan de dood van twee motorrijders. Dat heeft de rechter in Utrecht bepaald. De gemeente is... een boete opgelegd van 22.5000 euro, waarvan 7.500 voorwaardelijk.

Audio

  • Gemeente verantwoordelijk voor dood motorrijders De gemeente Stichtse Vecht is volgens de rechtbank in Utrecht verantwoordelijk voor de dood van twee motorrijdsters in 2009. De... twee vrouwen gingen met hun motor onderuit door hobbels in het wegdek. Volgens de rechter heeft de gemeente te weinig gedaan om het ongeluk te voorkomen en daarom is ze veroordeeld tot het betalen van een boete. Verslaggever Rienk Kamer ging terug naar de weg.
  • Had gemeente Stichtse Vecht het ongeluk kunnen voorkomen? De gemeente Stichtse Vecht is schuldig aan de dood van twee motorrijders en moet daarvoor een boete betalen. Door hobbels in het... wegdek verloren twee vrouwen de controle over hun motor, schoven onderuit en botsten frontaal tegen een tractor. Volgens de rechtbank is de gemeente Stichtse Vecht nalatig geweest. U hoort Simone de Valk, universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht.

Video en Audio

Meer video en audio