Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt

Van Rompuy, Barroso en Schulz namen de Nobelprijs in ontvangst»
Van Rompuy, Barroso en Schulz namen de Nobelprijs in ontvangst  

In Oslo is de Nobelprijs voor de Vrede aan drie voorzitters van de Europese Unie uitgereikt. EU-president Van Rompuy, voorzitter Barroso van de Europese Commissie en voorzitter Schulz van het Europees Parlement namen de prijs in ontvangst.

EU-president Van Rompuy zei dat hij erg dankbaar is om de prijs namens de EU in ontvangst te nemen. Volgens Van Rompuy herinnert de prijs iedereen aan het fundamentele doel van de Europese Unie: "De verbroedering van de Europese naties stimuleren, nu en in de toekomst". Hij sloot zijn speech af door in het Engels, Duits en Frans te zeggen dat hij trots is om een Europeaan te zijn.

Rutte

Premier Rutte was namens Nederland bij de uitreiking aanwezig. Hij vloog samen met de Duitse bondskanselier Merkel naar Oslo om de ceremonie bij te wonen. Ook veel andere regeringsleiders van EU-landen waren bij de uitreiking.

De EU kreeg de Nobelprijs voor de Vrede omdat de Unie volgens het Nobelcomité al 60 jaar voor vrede en democratie zorgt. Oorlog in Europa is volgens het comité ondenkbaar. Comité-voorzitter Jagland zei dat de Europese Unie ertoe heeft bijgedragen dat Europa niet langer een continent van oorlogen maar van vrede is.

Kinderen

Het prijzengeld van bijna een miljoen euro gaat naar projecten voor kinderen in oorlogsgebieden

Onder anderen oud-Nobelprijswinnaar Desmond Tutu heeft ervoor gepleit het prijzengeld dit keer niet uit te keren; de EU zou niet in de geest zijn van de Nobelprijs omdat de unie steunt op militaire middelen.

Deel deze pagina

Video

  • video Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt In het bijzijn van premier Rutte en een twintigtal andere Europese leiders heeft de Europese Unie de... Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen. De ceremonie was in het stadhuis van de Noorse hoofdstad Oslo.
  • video Toespraak Van Rompuy op uitreiking Nobelprijs De voorzitter van de Europes Raad, Herman van Rompuy, sprak bij de uitreiking van Nobelprijs voor de Vrede... zijn dankbaarheid uit.

Video en Audio

Meer video en audio