Kabinet gaat niet extra bezuinigen

De Nederlandsche Bank»
De Nederlandsche Bank Eduardo Llanquileo

Het kabinet ziet in de ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB) geen reden om extra te bezuinigen. Het kabinet houdt vast aan de bestaande plannen. "Het is van belang om juist nu koersvast te blijven", laat het ministerie van Financiën weten.

Volgens DNB krimpt de Nederlandse economie in 2013 met 0,6 procent. Het kabinet ziet daarin bevestiging dat de economie nog steeds in zwaar weer zit. "Dat is zorgelijk, maar geen reden om af te wijken van de afgesproken begrotingssytematiek", zegt Financiën. Het kabinet houdt vast aan het op orde brengen van de overheidsfinanciën.

DNB vindt dat het kabinet extra maatregelen moet nemen om het begrotingstekort onder de 3 procent te brengen.

CPB

Het ministerie wijst er op dat er het hele jaar door ramingen verschijnen van diverse organisaties. "Maar zoals bekend baseert het kabinet zich op de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB)." Het CPB komt in maart volgend jaar met nieuwe cijfers.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Kabinet moet niet reageren op elk beetje tegenwind' Volgens Job Swank, directeur van De Nederlandsche Bank, moet het kabinet extra maatregelen nemen om het begrotingstekort binnen de... perken te houden. We praten er over door met de econoom Sweder van Wijnbergen.
  • Peter Blok: alarmbellen rinkelen nog niet Slecht nieuws vandaag van De Nederlandsche Bank. Die verwacht volgend jaar economische krimp in plaats van groei, meer dan 600.000... mensen werklozen en in 2013 en 2014 een begrotingstekort ver boven de 3 procent. De heilige grens van Brussel. Rinkelen de alarmbellen al in Den Haag? Politiek verslaggever Peter Blok.

Video

'Oppositie wil duidelijkheid van kabinet'

De oppositie wil dat het kabinet duidelijkheid geeft over eventuele bezuinigingen. Verslaggever Ron Fresen legt de situatie uit.

Video en Audio

Meer video en audio