Seksschandaal nekt politiechef

Oud-politiechef Qi Fang»
Oud-politiechef Qi Fang Gemeente Wusu

Een politiechef in China is ontslagen nadat er op een website berichten waren verschenen over twee minaressen die hij er op nahield. Hij is niet de eerste die het op internet moet ontgelden: Chinezen uiten steeds vaker publiekelijk hun woede over de in hun ogen uitbundige levensstijl van ambtenaren.

Qi Fang was chef in Wusu, een stadje in de noordwestelijke regio Xinjiang. Een klokkenluider maakte op internet zijn affaire bekend met een tweeling en plaatste daar een foto bij van de schaarsgeklede vrouwen. Qi Fang huurde een appartement voor zijn maitresses en declareerde de kosten daarvan op zijn werk.

Volgens de berichten op internet had hij niet alleen een relatie met de tweeling, maar zou hij ook zijn positie gebruikt hebben om zijn vriendinnen aan een baan te helpen bij de politie.

Hoge prioriteit

Het ontslag van Qi Fang past in het nieuwe beleid van de leider van de Communistische Partij, Xin Jinping, de beoogde president van China. In een toespraak half november zei hij dat de aanpak van corruptie hoge prioriteit heeft. "Corruptie draait onze partij de nek om en verwoest ons land."

Sindsdien zijn er onderzoeken gestart naar verschillende Chinese hoogwaardigheidsbekleders na beschuldigingen tegen hen op internet.

Vorige maand werd een hoge ambtenaar in de provincie Chongqing ontslagen nadat een klokkenluider een seksvideo van hem met een 18-jarige op internet had gezet. De man zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan chantage en corruptie.

Naar een veiligheidsambtenaar in de Shaanxi-provincie werd een onderzoek ingesteld na berichten op intenet over zijn collectie van luxe horloges. Ook hij moest daarna het veld ruimen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "Deze garnalenvangsten zijn echt extreem" Audio De zee zit momenteel barstensvol garnalen. Vissers varen deze weken maar twee dagen uit, omdat de...23 okt 2014, 184 keer afgespeeld
  • » Wegwerker omgekomen op A12 Video Bij een ongeluk op de A12 bij Woerden is een wegwerker om het leven gekomen. Een...23 okt 2014, 6969 keer afgespeeld
  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 3776 keer afgespeeld

Meer video en audio