Rente hoger vanwege vertrek Monti

Premier Monti»
Premier Monti EPA

De rente op Italiaanse staatsobligaties is fors opgelopen in reactie op het aangekondigde vertrek van premier Mario Monti. De rente op 10-jarige Italiaanse staatsleningen steeg naar 4,8 procent. Vrijdag was dat nog 4,5 procent. De Italiaanse aandelenbeurs staat 3,5 procent lager.

Beleggers maken zich zorgen over de politieke toekomst van Italië. Dit weekend liet Monti weten dat hij nog deze maand opstapt als premier, als het parlement een aantal begrotingsmaatregelen heeft genomen. Dat is eerder dan verwacht.

Silvio Berlusconi, de voorganger van Monti, heeft al gezegd dat hij terug wil keren als premier na de vervroegde verkiezingen. Die worden naar verwachting in februari gehouden.

Deel deze pagina

Video

Audio

  • Rop Zoutberg: Italië zonder Monti alles behalve stabiel Kelderende beurzen en oplopende rentes in Italië. Dit weekend maakte de Italiaanse premier Monti bekend dat hij vertrekt en... daarover maken de financiële markten zich grote zorgen. U hoort correspondent Rop Zoutberg in Italië.
  • Rop Zoutberg: niemand zit te wachten op vertrek Monti In Italië zijn de beurzen gekelderd na de aankondiging van premier Monti dat hij vertrekt. De partijloze Monti moest vorig jaar,... na de aftocht van Berlusconi, het land van de economische afgrond redden.Volgend voorjaar zijn er verkiezingen in Italië en Monti wil voor die tijd opstappen. U hoort correspondent Rop Zoutberg in Rome.

Video en Audio

  • » "Guldens, florijnen en dukaten" Audio De Nederlandsche Bank viert het 200-jarig bestaan. Door de oprichting van De Nederlandsche Bank...24 apr 2014, 7 keer afgespeeld
  • » Windenergie is onnodig duur Video Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Dat komt doordat de overheid de grondprijzen, kunstmatig hoog...24 apr 2014, 405 keer afgespeeld
  • » "Asielbeleid nog altijd onder de maat" Video Het asielbeleid in Nederland is nog altijd niet humaan genoeg. Dat zegt stichting VluchtelingenWerk...24 apr 2014, 202 keer afgespeeld

Meer video en audio