Rente hoger vanwege vertrek Monti

Premier Monti»
Premier Monti EPA

De rente op Italiaanse staatsobligaties is fors opgelopen in reactie op het aangekondigde vertrek van premier Mario Monti. De rente op 10-jarige Italiaanse staatsleningen steeg naar 4,8 procent. Vrijdag was dat nog 4,5 procent. De Italiaanse aandelenbeurs staat 3,5 procent lager.

Beleggers maken zich zorgen over de politieke toekomst van Italië. Dit weekend liet Monti weten dat hij nog deze maand opstapt als premier, als het parlement een aantal begrotingsmaatregelen heeft genomen. Dat is eerder dan verwacht.

Silvio Berlusconi, de voorganger van Monti, heeft al gezegd dat hij terug wil keren als premier na de vervroegde verkiezingen. Die worden naar verwachting in februari gehouden.

Deel deze pagina

Video

Audio

  • Rop Zoutberg: Italië zonder Monti alles behalve stabiel Kelderende beurzen en oplopende rentes in Italië. Dit weekend maakte de Italiaanse premier Monti bekend dat hij vertrekt en... daarover maken de financiële markten zich grote zorgen. U hoort correspondent Rop Zoutberg in Italië.
  • Rop Zoutberg: niemand zit te wachten op vertrek Monti In Italië zijn de beurzen gekelderd na de aankondiging van premier Monti dat hij vertrekt. De partijloze Monti moest vorig jaar,... na de aftocht van Berlusconi, het land van de economische afgrond redden.Volgend voorjaar zijn er verkiezingen in Italië en Monti wil voor die tijd opstappen. U hoort correspondent Rop Zoutberg in Rome.

Video en Audio

Meer video en audio