12.000 mensen bij stille tocht

'Zonder respect geen voetbal', staat op een spandoek»
'Zonder respect geen voetbal', staat op een spandoek  

Zo'n 12.000 mensen hebben meegelopen in de stille tocht voor de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Dat heeft de gemeente Almere bekendgemaakt.

Na een aantal toespraken vertrok de stoet van de parkeerplaats van voetbalclub Almere City. Met fakkels en rozen liepen mensen naar het terrein van Buitenboys, 2,7 kilometer verderop. Op het veld waar Nieuwenhuizen vorig weekend werd mishandeld door jonge voetballers legden mensen bloemen neer bij een hek, soms in de stromende regen.

Burgemeesters

Veel deelnemers van de tocht droegen een band om hun arm met de afbeelding van een lieveheersbeestje erop, het symbool tegen zinloos geweld. Anderen hadden spandoeken met leuzen tegen zinloos geweld bij zich.

Aan de tocht deden veel jonge voetballers uit Almere mee. Ook de burgemeesters Jorritsma (Almere) en Van der Laan (Amsterdam) liepen mee, net als KNVB-voorzitter Michael van Praag en andere sportbestuurders.

Besloten kring

Richard Nieuwenhuizen werd een week geleden na een wedstrijd tussen Buitenboys en Nieuw Sloten uit Amsterdam geschopt en geslagen door jeugdspelers van Nieuw Sloten. Hij stierf een dag later in het ziekenhuis. Er zijn vier jongens in de leeftijd van 15 en 16 jaar aangehouden.

Nieuwenhuizen wordt morgen in besloten kring gecremeerd. De familie roept de media op daarbij weg te blijven.

Deel deze pagina

Video

  • video Stille tocht voor Richard Nieuwenhuizen Vanavond, bijna een week na het overlijden van Richard Nieuwenhuizen, was er een stille tocht. In de... wetenschap, zo was te horen in Almere, dat een tocht alleen, niet voldoende is.
  • video Gerri Eickhof: een indrukwekkende tocht Verder spraken de burgemeester en de voorzitter van de KNVB en daarna begon de tocht, met kaarsen en rozen,... richting voetbalclub Buitenboys.
  • video Eerste mensen verzamelen zich voor stille tocht Almere In Almere verzamelen mensen zich op dit moment voor de stille tocht voor grensrechter Richard Nieuwenhuizen,... die maandag overleed.Op verzoek van de familie is de tocht alleen voor Almeerders

Audio

  • 'In Nederland heeft zinloos geweld nooit het laatste woord' Veel belangstelling gisteren voor de stille tocht in Almere. Bijna twaalfduizend mensen liepen met fakkels en rozen mee in de tocht... voor grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Hij overleed vorige week na mishandeling op het voetbalveld. 'In Nederland heeft zinloos geweld nooit het laatste woord', zei Alain Nieuwenhuizen bij de herdenking van zijn vader.
  • 'Mensen zijn wakker geschud door dood grensrechter' Vanmiddag is in Almere de besloten crematie van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Er wordt veel belangstelling verwacht en daarom... is de dienst ook buiten te volgen. Gisteren kwamen ook veel mensen af op de stille tocht voor Nieuwenhuizen. Twaalfduizend mensen liepen mee. De tocht eindigde op het terrein van voetbalclub Buitenboys. Burgemeesters Jorritsma van Almere en Van der Laan van Amsterdam liepen mee, net als KNVB-voorzitter Michael van Praag.

Video en Audio

Meer video en audio