Veel mis bij slachtofferregistratie

Ambulances bij het treinongeluk op 21 april»
Ambulances bij het treinongeluk op 21 april Jeroen de Jager / NOS

De hulpdiensten in Nederland zijn niet goed voorbereid op grote ongelukken en rampen. Het komt nog steeds voor dat hulpverleners niet weten waar slachtoffers zijn, en dat gewonden naar het verkeerde ziekenhuis worden gebracht.

Dat zeggen de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een rapport dat dinsdag verschijnt, maar waarvan de conclusies al in handen zijn van de NOS. De inspecties willen dat de veiligheidsregio's de slachtofferregistratie verbeteren.

Geïmproviseerd en ongestructureerd

De inspecties onderzochten het treinongeluk in Amsterdam. Daarbij vielen in april ruim honderd gewonden en een dode. De registratie van slachtoffers en de verdeling over de ziekenhuizen was geïmproviseerd en ongestructureerd, concluderen de onderzoekers.

Het treinongeluk was niet de eerste keer dat het niet soepel ging. Bij de vuurwerkramp in Enschede in 2000 wisten hulpverleners niet van elkaar wat ze deden. Er werden vlak bij elkaar twee verzamelplaatsen voor gewonden ingericht. Toen dat werd ontdekt, moesten slachtoffers worden verplaatst.

Protocollen

Een ander voorbeeld is de nieuwjaarsbrand in Volendam in 2001. De eerste slachtoffers werden weggevoerd zonder dat duidelijk was wie het waren. Het was daardoor onduidelijk waar gewonden waren gebleven.

Daarna werden er protocollen opgesteld en moesten hulpverleners opleidingen volgen. Toch ging het in 2009 weer mis, bij de crash van een toestel van Turkish Airlines bij Schiphol. Het ontbrak de hulpverleners aan coördinatie en gewonden waren tijdelijk onvindbaar.

De Tweede Kamer is geschrokken van het rapport over het treinongeluk in Amsterdam. Er is een Kamermeerderheid van PvdA, PVV, SP en CDA die het kabinet vraagt om de slachtofferregistratie serieus aan te pakken.

Deel deze pagina

Video

Veel mis bij slachtofferregistratie

Bij grote ongelukken en rampen hebben hulpdiensten onvoldoende overzicht over wat er met slachtoffers gebeurt. De inspectie... Veiligheid en Justitie en de Inspectie voor de gezondheidszorg schrijven dat in een rapport dat dinsdag verschijnt.

Video en Audio

  • » Oekraïne zit volledig aan de grond Video Een verscheurd Oekraïne kiest morgen een nieuw parlement. Ondanks een wapenstilstand, laaien in het...25 okt 2014, 12 keer afgespeeld
  • » Open huis Radio Kootwijk Video Het heeft bijna 5 jaar geduurd, de restauratie van het hoofdgebouw van oud-zendstation Radio...25 okt 2014, 25 keer afgespeeld
  • » Tunesië stemt na de lente Video Morgen zijn er verkiezingen in het land waar de Arabische Lente begon, Tunesië. Het enige land ook...25 okt 2014, 132 keer afgespeeld

Meer video en audio