Homostellen trouwen in Washington

Twee vrouwen die donderdag in Seattle in ondertrouw gingen»
Twee vrouwen die donderdag in Seattle in ondertrouw gingen AFP

In de Amerikaanse staat Washington zijn vandaag de eerste homohuwelijken gesloten sinds een referendum dat mogelijk maakte. Donderdag konden stellen er al in ondertrouw gaan. In Amerika geldt een wachttijd van drie dagen.

In Seattle werd vannacht een trouwmarathon gehouden. Twaalf homostellen traden in het huwelijk, met tussen de ceremonies een pauze van dertig minuten. Het gerechtsgebouw zat vol met familieleden, belangstellenden en journalisten.

Publieke opinie

Washington, Maine en Maryland zijn de eerste staten die per referendum de wet hebben gewijzigd om het homohuwelijk mogelijk te maken.

In de hoofdstad Washington D.C en zes andere staten konden homostellen al trouwen. In 31 staten in de VS is een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht nog verboden.

Er zit wel beweging in de publieke opinie over het onderwerp. Dit najaar bleek uit een landelijk onderzoek dat een meerderheid van de Amerikanen nu voor het homohuwelijk is. Ook president Obama sprak zich er dit jaar duidelijk over uit.

Amerikaanse Hooggerechtshof

Terwijl homostellen aan de westkust zich voorbereidden op hun huwelijk, liet het Amerikaanse Hooggerechtshof vrijdag weten dat het zich gaat buigen over het verbod op het homohuwelijk in Californië. Een meerderheid draaide in 2008 het homohuwelijk in die staat terug.

Ook zullen de hoogste rechters naar de Defense of Marriage Act kijken. Dat is een federale wet die het huwelijk definieert als een legale verbintenis tussen een man en vrouw. De uitspraak wordt in juni 2013 verwacht.

Deel deze pagina

Audio

  • Jacqueline Eckmann: homohuwelijk een heet hangijzer in Amerika Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat bekijken of het een oordeel kan vellen over het homohuwelijk. Het Hof kijkt naar twee zaken in... het bijzonder. U hoort Jacqueline Eckmann in Washington.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 193 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 47 keer afgespeeld
  • » "Alles weer bij het oude in Syrië" Video De opmars van IS en de strijd rond Kobani overheersen nu al maanden het nieuws over Syrië. Het...22 okt 2014, 9491 keer afgespeeld

Meer video en audio