'We zullen je missen papa'

Alain Nieuwenhuizen en de schoonzus van Richard Nieuwenhuizen»
Alain Nieuwenhuizen en de schoonzus van Richard Nieuwenhuizen NOS

"We zullen je missen papa." Dat zei Alain Nieuwenhuizen bij de herdenking van zijn vader, de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Na enkele toespraken begon er bij het stadion van Almere City een stille tocht.

Een geëmotioneerde Alain benadrukte dat zinloos geweld in Nederland nooit het laatste woord heeft. Ook burgemeester Jorritsma van Almere hoopt dat mensen de kracht hebben om zich te verzetten tegen zinloos geweld. "Als dat gebeurt, is er misschien toch nog iets goeds uit te halen", zei ze.

'Onvoorstelbaar'

Een schoonzus van het slachtoffer zei dat de maatschappij er beter van wordt als mensen hun verantwoordelijkheid nemen. "Door meer respect te tonen, onze jeugd te leren om zonder agressie conflicten op te lossen. Liefdevoller met elkaar en de wereld omgaan, elkaar helpen als het niet lekker loopt", zei ze. Ze benadrukte dat de steunbetuigingen de familie goed hebben gedaan.

KNVB-voorzitter Michael van Praag noemt de dood van Nieuwenhuizen "onvoorstelbaar" en zei dat zoiets nooit meer mag gebeuren. "Wat kan ik doen om voetbaljeugd van nu het verschil te leren tussen boosheid en agressie? Voetbal is emotie, maar het is ook winnen en verliezen. Dat moet je allebei kunnen, anders pas je niet in onze sport", zei Van Praag.

Rode rozen

Na de toespraken begon er een stille tocht, waar ruim 12.000 mensen aan meededen. De tocht eindigde bij Buitenboys, op het veld waar Nieuwenhuizen vorig weekend werd mishandeld door jonge voetballers. Daar werden rode rozen neergelegd, de lievelingsbloem van Nieuwenhuizen.

Onder anderen de burgemeesters Jorritsma en Van der Laan van Amsterdam liepen mee, net als KNVB-voorzitter Van Praag en andere sportbestuurders.


Deel deze pagina

Video

  • video 'Zinloos geweld heeft nooit het laatste woord' Dat heeft een zoon van de overleden grensrechter gezegd vlak voor het begin van de stille tocht. In Almere... kwamen duizenden mensen samen. Voor het begin van de tocht sprak Alain Nieuwenhuizen over zijn vader Richard. Die werd vorige week mishandeld toen hij vlagde bij de wedstrijd van zijn andere zoon.
  • video Gerri Eickhof: een indrukwekkende tocht Verder spraken de burgemeester en de voorzitter van de KNVB en daarna begon de tocht, met kaarsen en rozen,... richting voetbalclub Buitenboys.
  • video Eerste mensen verzamelen zich voor stille tocht Almere In Almere verzamelen mensen zich op dit moment voor de stille tocht voor grensrechter Richard Nieuwenhuizen,... die maandag overleed.Op verzoek van de familie is de tocht alleen voor Almeerders

Audio

  • 'In Nederland heeft zinloos geweld nooit het laatste woord' Veel belangstelling gisteren voor de stille tocht in Almere. Bijna twaalfduizend mensen liepen met fakkels en rozen mee in de tocht... voor grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Hij overleed vorige week na mishandeling op het voetbalveld. 'In Nederland heeft zinloos geweld nooit het laatste woord', zei Alain Nieuwenhuizen bij de herdenking van zijn vader.

Video en Audio

Meer video en audio