Egyptische oppositie niet tevreden

President Morsi trok gisteren het omstreden decreet in»
President Morsi trok gisteren het omstreden decreet in AFP

De oppositie in Egypte is niet tevreden met het besluit van president Morsi om het decreet in te trekken dat hem ruimere bevoegdheden verleende en hem boven de rechterlijke macht plaatste.

Het hoofd van de liberale partij in Egypte en lid van het Nationale Reddingsfront noemt het intrekken van het decreet een relatief onbetekenende maatregel. Het referendum over de nieuwe grondwet op 15 december gaat wel door en dat draagt volgens de oppositie bij aan de politieke crisis. Critici vinden dat islamisten te veel invloed hebben op de inhoud van de nieuwe grondwet en zien in Morsi een nieuwe dictator.

Een vertegenwoordiger van de regering zegt dat het president Morsi volgens de huidige grondwet niet is toegestaan de datum van het referendum te veranderen.

Demonstraties

De afgelopen weken is in Egypte gedemonstreerd tegen zowel het decreet als de ontwerp-grondwet. Zeker zeven mensen kwamen om bij gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van de president. Honderden mensen raakten gewond.

Deel deze pagina

Audio

  • Sander van Hoorn: onvrede in Egypte gaat heel diep De Egyptische president Morsi heeft een omstreden decreet dat hem meer macht gaf ingetrokken. Het besluit werd gisteravond bekend... en het volgde op een golf van protesten. U hoort correspondent Sander van Hoorn in Caïro.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4008 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5124 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4143 keer afgespeeld

Meer video en audio