N-Korea stelt lancering mogelijk uit

Ook in 2009 lanceerde Noord-Korea een langeafstandsraket»
Ook in 2009 lanceerde Noord-Korea een langeafstandsraket EPA

Noord-Korea stelt wellicht de lancering uit van een langeafstandsraket, die voor komende week stond gepland. Dat melden de staatsmedia van het land.

Waarom de lancering wordt uitgesteld is niet duidelijk. Mogelijk zijn er technische problemen, maar het besluit kan ook zijn genomen na diplomatieke druk.

De internationale gemeenschap maakt zich zorgen over het Noord-Koreaanse plan om de raket af te vuren. De VS, Zuid-Korea, Japan en ook Rusland, bondgenoot van Noord-Korea, hebben de afgelopen dagen druk uitgeoefend om de lancering af te blazen.

Ruimtevaart

De controversiële raket maakt deel uit van het Noord-Koreaanse ruimtevaartprogramma, maar de techniek wordt ook toegepast in raketten voor militaire doeleinden. Een lancering wordt door de internationale gemeenschap dan ook beschouwd als een overtreding van VN-regels die gelden voor Noord-Koreaanse nucleaire activiteiten.

Noord-Korea heeft in de afgelopen jaren meerdere langeafstandsraketten gemaakt en twee keer een kernproef gedaan.

Deel deze pagina

Audio

  • Noord-Korea stelt lancering van een lange-afstandraket uit Noord-Korea schept verwarring met de aangekondige lancering van een lange-afstandsraket. Vanochtend werden de laatste... voorbereidingen getroffen voor de lancering, maar nu lijkt het toch eind van het jaar te worden. U hoort Remco Breuker, hoogleraar Koreanistiek aan de Universiteit van Leiden.

Video en Audio

Meer video en audio