Moorden herdacht in Fort Zeelandia

Nabestaande Raoul Behr brandt een kaars voor zijn vader.»
Nabestaande Raoul Behr brandt een kaars voor zijn vader. NOS / Harmen Boerboom

In Suriname zijn de decembermoorden herdacht. De herdenking was dit jaar voor het eerst op de plaats van de executie, in Fort Zeelandia. Dertig jaar geleden, in de nacht van 7 op 8 december 1982, werden vijftien vooraanstaande Surinamers uit hun huis gehaald en in Fort Zeelandia geëxecuteerd.

Het waren allen tegenstanders van het militaire regime van legerleider Bouterse. In Suriname loopt sinds 2007 een strafproces tegen de verdachten van de terechtstelling. De rooms-katholieke pater Karel Choennie, die een toespraak hield tijdens de herdenking, zei: "Na dertig jaar denk ik niet dat we erop uit moeten zijn om bestraffing van de moorden de hoogste prioriteit te geven".

Wel is berechting nodig, volgens de pater, onder meer om de beschadigde rechtsorde in Suriname te herstellen. Hij pleitte ook voor vergevingsgezindheid.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Bestraffen daders Decembermoorden geen prioriteit meer' Het bestraffen van de daders van de Decembermoorden heeft geen prioriteit meer. Dat zei Pater Choennie gisteravond bij de... herdenkingsdienst van de Decembermoorden in Suriname. Voor het eerst was de herdenking op de plaats van de executies in Fort Zeelandia. U hoort een verslag van correspondent Harmen Boerboom.

Video en Audio

Meer video en audio