Hockeyheren ten onder in finale

Seve van Ass baalt»
Seve van Ass baalt NOS

De Nederlandse hockeyheren zijn er niet in geslaagd de Champions Trophy te winnen.

Australië bleek in de finale in Melbourne met 2-1 te sterk en won het toernooi voor de vijfde keer op rij.

De thuisploeg probeerde Nederland met een hoog tempo de wil op te leggen, maar de mannen van bondscoach Paul van Ass hadden de zaken achterin aanvankelijk op orde.

Oranje opent score

Oranje kwam er zo nu en dan goed uit en sloeg in de achttiende minuut met zijn eerste strafcorner toe. Met Jeroen Hertzberger op de bank verwachtte Australië een variant, maar Sander Baart pushte de bal direct in de rechterbovenhoek. Daarmee was het echter wel gedaan met het Nederlandse gevaar in de eerste helft.

Australië werd sterker en versierde pal voor de rust drie strafcorners. Russel Ford sloeg de tweede raak. In de slotseconde keerde doelman Jaap Stockmann ook nog eens een strafbal van Jamie Dwyer.

Verlenging

Ook in de tweede helft kwam Nederland er (behoudens een gevaarlijke tip-in van Hertzberger) nauwelijks aan te pas en mocht het Stockmann dankbaar zijn voor een aantal schitterende reddingen.

Nederland hield stand tot aan de extra tijd, maar daarin sloeg Australië toe. In de eerste verlenging draaide Kieran Govers op knappe wijze om zijn as en liet hij zelfs Stockmann met een harde schuiver in de hoek kansloos.

"Nog niet de beste"

Van Ass had na afloop vrede met de nederlaag."We komen nu nog een klein beetje tekort. Dat is alles. Het is de verdienste van Australië dat wij niet ons spel hebben kunnen spelen."

Na het EK en de Spelen verloor Oranje onder Van Ass zijn derde finale op rij. "Het is fantastisch dat we weer een finale spelen. We zijn nog niet de beste, maar we komen eraan. Er komt een tijd dat we finales gaan winnen."

Pakistan pakte brons door aartsrivaal India met 3-2 te verslaan. België werd vijfde. De ploeg van coach Marc Lammers kwam tegen Duitsland met 3-0 voor en met 4-3 achter. In de verlenging sloegen de Belgen echter alsnog toe: 5-4.

Deel deze pagina
Dit artikel zit in dossier...

Jaaroverzicht 2012

Video Hoogtepunten

CT 2012: finale Oranje - Australië

Samenvatting van de finale van de Champions Trophy 2012 tussen Nederland en Australië.

Video Reacties

  • video Van Ass: "We zijn nog niet de beste" De reactie van bondscoach Paul van Ass na de verloren finale van de Champions Trophy. Hij moest erkennen dat... de Australische hockeyers de meerdere waren van Nederland, maar kijkt positief vooruit. "We zijn nog niet de beste, maar we komen er aan."
  • video "Liever goud dan beste keeper" De reactie van keeper Jaap Stockmann na de finale van de Champions Trophy. Hij hield de Nederlandse hockeyers... lang in de race, maar kon niet voorkomen dat Australië toch met 2-1 won.

Audio

  • Vermeulen: "Weer een verloren finale" De reactie van Klaas Vermeulen na de finale van de Champions Trophy, die werd verloren van Australie. De aanvoerder van de... Nederlandse hockeyers staat na een goed toernooi toch met een kleine kater voor verslaggever Philip Kooke.
  • Lammers met België naar vijfde plek Bondscoach Marc Lammers is met de Belgische hockeyers op de vijfde plaats geeindigd in de Champions Trophy. Daarmee heeft hij zijn... doel bereikt en mag België de volgende keer weer meedoen aan de Champions Trophy.

Video en Audio

Meer video en audio