Explosies vakantiehuisjes Corsica

Tientallen vakantiehuizen zijn vernield met explosieven»
Tientallen vakantiehuizen zijn vernield met explosieven AFP

Op Corsica zijn vannacht tientallen vakantiehuizen vernield met explosieven. Niemand raakte gewond, maar de materiële schade is aanzienlijk.

De aanslagen vallen samen met de zogeheten "blauwe nacht", die voorafgaat aan de Festa di a nazione Corsa, een feestdag die ieder jaar op 8 december wordt gevierd.

Het Franse persbureau AFP meldt dat 24 vakantiehuizen zijn vernield, andere Franse media houden het op 15 vakantiehuisjes. Het gaat om huisjes op zowel het noordelijke als het zuidelijke deel van het eiland. Ook het tweede huis van de president-directeur van autofabrikant Audi Frankrijk zou zijn geraakt.

Onafhankelijkheidsstrijders

Hoewel nog niemand de aanslagen heeft opgeëist, is op een van de getroffen panden de naam van een groep onafhankelijkheidsstrijders geschreven: het Corsicaanse Bevrijdingsfront FNLC (Front de libération nationale de la Corse).

In het verleden zijn vakantiehuizen vaker het doelwit geweest van onafhankelijkheidsstrijders. Ze proberen op die manier Fransen van het vasteland te ontmoedigen onroerend goed te kopen op het eiland.

Geweld

Bij de onrust op het eiland zijn dit jaar al zeventien mensen gedood. In november werd nog de voorzitter van de Kamer van Koophandel doodgeschoten. De Franse overheid zei er toen alles aan te doen om het geweld de kop in te drukken.

Deel deze pagina

Audio

  • Ron Linker: een gewelddadig jaar op Corsica Een onrustige nacht op het Franse eiland Corsica. Zeker 24 vakantiehuizen werden vernield met explosieven. U hoort correspondent... Ron Linker.

Video en Audio

  • » "Executie veroorzaakt schokgolf bij Hamas" Video Drie leiders van Hamas werden deze week gedood. Correspondent Ankie Rechess sprak met Danny Yatom,...22 aug 2014, 285 keer afgespeeld
  • » Ministers staan stil bij Foley Video Het kabinet zegt er alles aan te willen doen om de Nederlandse samenleving te beschermen tegen...22 aug 2014, 228 keer afgespeeld
  • » Rente historisch laag Video De rente staat historisch laag en banken en klanten die geld lenen bij de bank lenen profiteren...22 aug 2014, 275 keer afgespeeld

Meer video en audio