Explosies vakantiehuisjes Corsica

Tientallen vakantiehuizen zijn vernield met explosieven»
Tientallen vakantiehuizen zijn vernield met explosieven AFP

Op Corsica zijn vannacht tientallen vakantiehuizen vernield met explosieven. Niemand raakte gewond, maar de materiële schade is aanzienlijk.

De aanslagen vallen samen met de zogeheten "blauwe nacht", die voorafgaat aan de Festa di a nazione Corsa, een feestdag die ieder jaar op 8 december wordt gevierd.

Het Franse persbureau AFP meldt dat 24 vakantiehuizen zijn vernield, andere Franse media houden het op 15 vakantiehuisjes. Het gaat om huisjes op zowel het noordelijke als het zuidelijke deel van het eiland. Ook het tweede huis van de president-directeur van autofabrikant Audi Frankrijk zou zijn geraakt.

Onafhankelijkheidsstrijders

Hoewel nog niemand de aanslagen heeft opgeëist, is op een van de getroffen panden de naam van een groep onafhankelijkheidsstrijders geschreven: het Corsicaanse Bevrijdingsfront FNLC (Front de libération nationale de la Corse).

In het verleden zijn vakantiehuizen vaker het doelwit geweest van onafhankelijkheidsstrijders. Ze proberen op die manier Fransen van het vasteland te ontmoedigen onroerend goed te kopen op het eiland.

Geweld

Bij de onrust op het eiland zijn dit jaar al zeventien mensen gedood. In november werd nog de voorzitter van de Kamer van Koophandel doodgeschoten. De Franse overheid zei er toen alles aan te doen om het geweld de kop in te drukken.

Deel deze pagina

Audio

  • Ron Linker: een gewelddadig jaar op Corsica Een onrustige nacht op het Franse eiland Corsica. Zeker 24 vakantiehuizen werden vernield met explosieven. U hoort correspondent... Ron Linker.

Video en Audio

  • » Humanitair bestand Israël en Hamas Video Israël en Hamas zijn een bestand overeengekomen. Dat melden VN-baas Ban Ki-moon en de Amerikaanse...1 aug 2014, 2790 keer afgespeeld
  • » Doden bij gasexplosies Taiwan Video Bij gasexplosies in Taiwan zijn zeker vijftien doden gevallen. Er zouden honderden gewonden zijn.31 jul 2014, 4432 keer afgespeeld
  • » "Het gaat om menselijke resten en kleding" Video DNA-materiaal en bezittingen van slachtoffers van de neergehaalde vlucht MH17 zijn overgedragen aan...31 jul 2014, 13610 keer afgespeeld

Meer video en audio