30 jaar na Decembermoorden

Monument voor de slachtoffers van de Decembermoorden in Fort Zeelandia»
Monument voor de slachtoffers van de Decembermoorden in Fort Zeelandia NOS / Annemieke van Put

In Suriname en Nederland worden vandaag de Decembermoorden herdacht. Precies 30 jaar geleden werden vijftien vooraanstaande Surinamers doodgeschoten. Allen waren tegenstanders van het militaire regime van Bouterse.

De Decembermoorden worden ieder jaar herdacht. In Fort Zeelandia in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo, waar de moorden in 1982 gepleegd werden, wordt om 19.00 uur lokale tijd een herdenkingsdienst gehouden. De bijeenkomst draagt het thema: gerechtigheid op weg naar vrede. Het is voor het eerst dat de herdenkingsdienst in Fort Zeelandia wordt gehouden.

In Amsterdam wordt er bij het Surinaamse consulaat om 17.15 uur een stille protestbijeenkomst gehouden. Daarna is er een herdenkingsdienst in het kerkgebouw Mozeshuis.

Het zijn de eerste herdenkingen sinds de invoering van de amnestiewet in april dit jaar. Door de wet kan de krijgsraad amnestie verlenen aan de verdachten van de Decembermoorden, onder wie hoofdverdachte president Bouterse.

Deel deze pagina

Video

  • video 30 jaar Decembermoorden Het is 30 jaar geleden dat vijftien tegenstanders van Desi Bouterse werden gemarteld en vermoord in Fort... Zeelandia, Suriname. Het is nooit tot een vonnis gekomen. Bouterse is inmiddels weer president van het Zuid-Amerikaanse land. Het strafproces is opgeschort, nadat in Suriname de amnestiewet werd aangenomen.
  • video Surinaamse Decembermoorden herdacht in Amsterdam In de Moses en Aaronkerk in Amsterdam is de Surinaamse Decembermoorden herdacht. Het is precies 30 jaar... geleden dat op Fort Zeelandia in Paramaribo 15 critici van het toenmalige militaire regime werden geexecuteerd...

Audio

  • 'Zaak Decembermoorden dient groter belang dan vijftien overleden mannen' Precies 30 jaar geleden werden in Paramaribo de Decembermoorden gepleegd. Vijftien Surinamers die tegen het toenmalig militair... regime waren, werden doodgeschoten. De verdachten, inclusief hoofdverdachte president Desi Bouterse, zijn nog altijd niet berecht. Het strafproces werd eerder dit jaar stilgelegd vanwege de Amnestiewet. Tot grote frustratie van de nabestaanden. Zij blijven zich inzetten om de rechtszaak weer op gang te krijgen. Soms tegen beter weten in, zegt Soenil Oemrawsingh, wiens neef dertig jaar geleden werd vermoord.

Video en Audio

  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 6732 keer afgespeeld
  • » OM sluit aanhoudingen jihadisten niet uit Video Van zes mannen is het paspoort in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat zij...30 okt 2014, 87 keer afgespeeld
  • » "Patatoorlog in Napels" Video Waar in de wereld kun je lekkerder eten dan in Italië? Eigenlijk nergens. Toch zoeken de Italianen...30 okt 2014, 224 keer afgespeeld

Meer video en audio