Oranje overtuigend naar finale

De Nederlandse hockeyers hebben zich in een warm en winderig Melbourne voor het eerst in zes jaar geplaatst voor de finale van de Champions Trophy.

In een aantrekkelijke halve finale werd Pakistan met 5-2 aan de kant gezet. In de finale wacht Australië, dat de vorige vier edities won.

In de groepsfase had Oranje met 3-1 van de Pakistani gewonnen en dat was nu de ruststand. Billy Bakker scoorde uit de eerste de beste aanval en nadat Rogier Hofman een kans had gemist, maakte Seve van Ass 2-0.

Oranje controleerde, maar Pakistan kwam dankzij een eigen doelpunt van Sander Baart terug in de wedstrijd. Jaap Stockmann hield even later Marcel Balkestein van een tweede eigen goal af en moest ook schoten van Shakeel Abassi en Shafqat Rasool onschadelijk maken.

Stockmann blinkt weer uit

Vlak voor rust maakte Bakker zijn tweede met een snoeiharde backhand en miste Van Ass een grote kans op de 4-1.

Nadat pal na rust de eerste Nederlandse strafcorner niets had opgeleverd, redde Klaas Vermeulen op de lijn bij een corner van Pakistan en excelleerde Stockmann bij een inzet van Abassi. Vervolgens viel de goal aan de andere kant; Valentin Verga scoorde met een verwoestende uithaal.

Beide ploegen bleven daarna de aanval zoeken en Stockmann kon zich nog enkele malen onderscheiden. Robbert Kemperman ramde de 5-1 tussen de legguards van keeper Butt door, waarna Abassi enkele seconden voor tijd zijn goede spel bekroonde met de 5-2. "We hebben goed gespeeld", vond coach Paul van Ass.