NOS VoetbalAangepast

Speelronde 16: PSV-FC Twente

Zondag spelen PSV en FC Twente de topper van de zestiende speelronde in de eredivisie. De Eindhovenaren krijgen een absolute angstgegner op bezoek: PSV wacht al tien opeenvolgende competitieduels op winst tegen de Tukkers.

PSV boekte op 14 april 2007 voor het laatst een competitiezege op Twente (2-0). Jefferson Farfán tekende destijds voor de beslissende goals, in het seizoen dat PSV in extremis de twintigste landstitel zou pakken.

Wervelend Twente

De laatste ontmoeting in de lichtstad markeerde de terugval van PSV in de titelrace van afgelopen seizoen. Twente wervelde met 6-2 langs de ploeg van Fred Rutten. Ola John, Willem Janssen, Peter Wisgerhof en Luuk de Jong stuurden Twente met 0-4 de rust in, waarna Leroy Fer en wederom Janssen voor de opvallende zesklapper zorgden.

"We speelden daar de perfecte eerste helft en we waren zeer effectief. Uit vier kansen scoorden we ook vier keer, maar we weten dat het in de tweede helft, toen we met tien man kwamen te staan, alle kanten op kon gaan", herinnerde McClaren zich op de website van FC Twente.

Tukkerse zeges zeldzaamheid

Toch zijn Tukkerse zeges in Eindhoven een zeldzaamheid. Van de 46 wedstrijden trok PSV 26 keer aan het langste eind, tegenover vier zeges van Twente. Vier van deze twee overwinningen kwamen in de laatste twee seizoenen tot stand.

Het duel is tevens de ontmoeting tussen de meest scorende ploeg (PSV, vijftig treffers) en het team met de minste tegentreffers (FC Twente, negen). Beide ploegen kennen tevens in Dries Mertens (PSV, zeven goals, negen assists) en Dusan Tadic (FC Twente, acht om negen) twee van de meest waardevolle eredivisiespelers. Alleen Wilfried Bony (vijftien om drie) van Vitesse heeft momenteel een beter moyenne.

Mertens ontbreekt, Chadli terug

Overigens ontbreekt Mertens zondag. De Belg heeft last van een liesblessure. Ook PSV'ers Mark van Bommel (geschorst) en Jetro Willems (knie) zijn niet van de partij.

Aan de kant van Twente maakt Nacer Chadli zijn rentree in de competitie. De Belg speelde donderdag al ruim één uur in de Europa League-wedstrijd tegen Helsingborgs IF.

Overige statistieken

- In de afgelopen twee kampioensjaren had Ajax minder punten na vijftien speelronden (dertig punten). Vorig seizoen drie minder, en het jaar daarvoor twee minder. - Ajax won alle vier eredivisieduels met Viktor Fischer in de basis dit seizoen. Fischer was in de laatste vier speelrondes betrokken bij zes doelpunten (drie goals en drie assists). - Roda JC wacht het langst (zeven duels) van alle eredivisieclubs op een zege. Roda won nog geen uitduel dit seizoen (net als tegenstander scHeerenveen en Willem II). - Geen zege in de eerste acht uitduels van het seizoen is een clubrecord voor Roda JC. - Graziano Pellè staat na zijn eerste elf duels voor Feyenoord op tien eredivisiegoals. Hij is daarmee de eerste Feyenoorder sinds Jørgen Kristensen die tien goals produceerde. De Deen scoorde tussen oktober 1972 en augustus 1973 in zijn eerste acht duels tien goals voor Feyenoord.

Programma speelronde 16

Vrijdag:Heracles Almelo - FC Utrecht (1-1)

Zaterdag, 18.45 uur: RKC Waalwijk - NEC19.45 uur:ADO Den Haag - PEC ZwolleAZ - Willem II20.45uur:Ajax - FC Groningen

Zondag, 12.30 uur: sc Heerenveen - Roda JC Kerkrade14.30 uur: NAC Breda - FeyenoordVVV-Venlo - Vitesse16.30 uur:PSV - FC Twente

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl