België vreest energietekort

De kerncentrale van Tihange bestaat uit drie reactoren. In Doel staan nog eens vier reactoren.»
De kerncentrale van Tihange bestaat uit drie reactoren. In Doel staan nog eens vier reactoren. Mattias Olsson - Flickr / Creative Commons by-nc-sa

Nu de winter invalt, vreest België een energietekort. Vanwege de kou stijgt de vraag naar energie. Door problemen in twee van de zeven kerncentrales zijn de Belgen voor een groot deel afhankelijk van stroom uit Nederland.

De Belgische centrales bij Doel en Tihange liggen stil door onverwacht lange inspecties. Daardoor dreigt er een tekort aan elektriciteit. Nederland heeft een overschot aan stroom en kan dus exporteren.

12 graden vorst

Volgens correspondent Joris van Poppel blijkt uit onderzoek dat België 50 procent van de stroom moet importeren als het 12 graden vriest. "Verwacht wordt dat het overgrote deel daarvan uit Nederland komt", aldus Van Poppel.

De Belgische Netbeheerder Elia zegt dat er voorlopig in ieder geval nog genoeg stroom is.

Deel deze pagina

Video

Belgen vrezen energietekort

Winter dus in dit deel van Europa. En nu die invalt, beginnen de Belgen te vrezen voor een energietekort. Want door problemen in... twee kerncentrales, zijn de Belgen, bij kou, voor een groot deel afhankelijk van stroom uit Nederland.

Audio

  • Zorgen in België over toenemend stroomtekort Nu de temperatuur in Europa snel daalt, maakt Belgie zich steeds meer zorgen over het groeiende stroomtekort. België moet steeds... meer stroom importeren, vooral uit Nederland. Een nieuw rapport laat alarmerende cijfers zien.Correspondent Joris van Poppel in Brussel.

Video en Audio

Meer video en audio