NOS NieuwsAangepast

@TahrirBodyguard tegen massa-aanrandingen

Het Tahrirpein in Caïro kennen we inmiddels maar al te goed van rellen en demonstranten. Maar er speelt op dat plein nog een ander verhaal. Vrouwen zijn er eigenlijk niet veilig. Ze worden door grote groepen mannen aangevallen, betast en soms zelfs verkracht. Omstanders moeten vaak machteloos toekijken. Dat is niet nieuw; ook vorig jaar tijdens de opstand waren er meldingen van vrouwen die werden lastiggevallen.

Een groep Egyptenaren is het zat en richtte daarom de Tahrir Bodyguards op: tientallen mannen die vrijwillig het plein bewaken. Ze hebben herkenbare hesjes en vesten aan en grijpen in als een vrouw wordt lastiggevallen. Vrouwen in de problemen kunnen op Twitter hun locatie doorgeven @TahrirBodyguard, die er dan iemand op afstuurt. Een van de bewakers beschrijft hoe zijn eerste dag als Tahrir Bodyguard verliep, dat lees je hier.

"Ik heb met veel vrouwen gesproken die het hebben meegemaakt", zegt Ghazala Irshad, een van de oprichters van de bodyguards. "Ze omschrijven het als volgt: ze lopen op het plein en ineens vormt een groep mannen een soort ketting om hen heen. Het lijkt alsof de mannen ze willen beschermen, alsof ze goede intenties hebben. Maar dan scheuren die mannen ineens de kleren van hun lijf en worden ze betast."

Bermuda Driehoek

Volgens Irshad is er zelfs een plek op het plein die bekendstaat als de 'Bermuda Driehoek': een donkere plek waar vrouwenlichamen lijken te verdwijnen in de massa. Van boven is het een zwarte massa, maar op de grond worden de vrouwen in luttele minuten aangerand of verkracht.

De Bodyguards staan nu op het Tahrirplein, maar ze willen ook andere plekken bewaken als het nodig is. Daarom hoopt de groep dat nog meer mensen zich aanmelden om als bodyguard aan de slag te gaan. Het voornaamste doel is nu dus bewaking, maar ze zien het ook als middel om het probleem aan de kaak te stellen. Uiteindelijk willen ze een eind aan het seksueel geweld, doordat justitie het ook serieus neemt.

Sterker

De tactiek van de bodyguards lijkt te werken. "Intimidatie is er nog steeds, betasting ook. Maar vrouwen voelen zich sterker omdat er bescherming is. Ik denk dat mannen het ook niet meer durfden om een vrouw lastig te vallen."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl