360 man met Patriots naar Turkije

Een Patriot raketinstallatie»
Een Patriot raketinstallatie ANP

Het kabinet stuurt Patriots naar Turkije. Zoals verwacht gaat het in op het verzoek van Turkije om het land met raketten te beschermen tegen aanvallen uit Syrië. De operatie duurt een jaar en er doen maximaal 360 mannen en vrouwen aan mee. Minister Hennis-Plasschaert denkt dat er zo'n vijf tot zes weken voorbereidingstijd nodig is en dat de Nederlanders dan in januari kunnen beginnen. Het sturen van de raketten kost 42 miljoen euro.

Het gaat om twee batterijen. Minister Timmermans benadrukte dat de Nederlandse militairen alleen op Turks grondgebied opereren. Behalve Nederland sturen ook de Verenigde Staten en Duitsland Patriots naar het gebied.

'Onrustig gebied'

Timmermans zei dat het een zeer onrustig gebied is. Hij noemde het gevaar groot dat het geweld vanuit Syrië overslaat naar buurlanden. "Als Turkije ons dan vraagt te helpen, dan moeten we een NAVO-bondgenoot tegemoetkomen."

Deel deze pagina

Audio

  • Hennis-Plasschaert: voor de partriots is een speciale pot Twee Nederlandse eenheden patriots worden in Turkije opgesteld. De patriots moeten het Turkse grondgebied verdedigen tegen... raketaanvallen vanuit Syrië. Dat heeft de ministerraad zojuist besloten. Maximaal 360 Nederlandse militairen reizen mee naar het Turks-Syrisch grensgebied. Joost Vullings sprak met minister Hennis-Plasschaert van Defensie en vroeg haar wanneer de patriots operationeel zijn.
  • Krist Klep: Patriots geen escalerende werking Het kabinet heeft gisteren besloten Patriots naar Turkije te sturen. Turkije heeft de NAVO om hierom gevraagd om het land te... beschermen tegen aanvallen uit Syrië. Het gaat om twee batterijen Patriots, militaire defensiesystemen die raketten kunnen onderscheppen. Ook gaan er zo'n 360 militairen mee. Ze blijven een jaar gestationeerd in Turkije. U hoort militair-historicus Krist Klep.

Video

Video en Audio

Meer video en audio