Cruijff: "Gedrag ouders schandalig"

Johan Cruijff»
Johan Cruijff NOS

Johan Cruijff vindt dat het geweld rond voetbalvelden, zoals de fatale mishandeling van de grensrechter van Buitenboys, voor een groot deel de verantwoordelijkheid is van de ouders van voetballende kinderen.

"Als je het gedrag van ouders ziet bij een wedstrijd van kinderen tussen de zes en elf jaar, echt schandalig."

Dat liet Cruijff vrijdag aan de NOS weten bij de opening van de tentoonstelling Johan & Ik in het Amsterdam Museum, waar hij eregast was. "Je moet beginnen met normen en waarden stellen en die ouders daarmee uit de weg ruimen. De club moet bijvoorbeeld kunnen zeggen: je komt er veertien dagen niet in bij je zoon."

"We moeten nu dus een bepaalde wet stellen. De KNVB krijgt nu wel de schuld, en ze hadden misschien meer moeten doen, maar dan moeten ze wel de mogelijkheden hebben om mensen te kunnen uitsluiten."

Kinderen doen ouders na

"Het gaat niet om Marokkanen, het gaat erom dat het normbesef erbij moet komen. Alle jongetjes tot twaalf jaar hebben dat normbesef, maar schamen zich eigenlijk voor het gedrag van hun ouders. Dat ze daarna het over gaan nemen, is een ander verhaal."

"Je moet dus heel scherp zijn vanaf het begin: bij de ouders. Het is gewoon een opvoedende taak. De kinderen doen dingen na, die ze van hun ouders zien. Ze doen het niet zomaar."

Deel deze pagina

Video Interview

Cruijff hekelt gedrag voetbalouders

Er is veel gesproken over hoe het geweld rond voetbalwedstrijden moet worden aangepakt. Johan Cruijff doet een beroep op de ouders... langs de lijn.

Video en Audio

  • » Ehren: niet onze beste wedstrijd Audio De reactie van Den Bosch-coach Raoul Ehren na het 0-0 gelijkspel tegen Kampong in de...31 okt 2014, 63 keer afgespeeld
  • » ATP Parijs 2014: Federer-Raonic Video Beelden van de partij tussen Roger Federer en Milos Raonic in de kwartfinales van het...31 okt 2014, 3648 keer afgespeeld
  • » Kampong blij met punt tegen Den Bosch Audio De reactie van Kampong-coach Stijn van Roosendaal na het 0-0 gelijkspel in en tegen Den Bosch in de...31 okt 2014, 58 keer afgespeeld

Meer video en audio