Cruijff: "Gedrag ouders schandalig"

Johan Cruijff»
Johan Cruijff NOS

Johan Cruijff vindt dat het geweld rond voetbalvelden, zoals de fatale mishandeling van de grensrechter van Buitenboys, voor een groot deel de verantwoordelijkheid is van de ouders van voetballende kinderen.

"Als je het gedrag van ouders ziet bij een wedstrijd van kinderen tussen de zes en elf jaar, echt schandalig."

Dat liet Cruijff vrijdag aan de NOS weten bij de opening van de tentoonstelling Johan & Ik in het Amsterdam Museum, waar hij eregast was. "Je moet beginnen met normen en waarden stellen en die ouders daarmee uit de weg ruimen. De club moet bijvoorbeeld kunnen zeggen: je komt er veertien dagen niet in bij je zoon."

"We moeten nu dus een bepaalde wet stellen. De KNVB krijgt nu wel de schuld, en ze hadden misschien meer moeten doen, maar dan moeten ze wel de mogelijkheden hebben om mensen te kunnen uitsluiten."

Kinderen doen ouders na

"Het gaat niet om Marokkanen, het gaat erom dat het normbesef erbij moet komen. Alle jongetjes tot twaalf jaar hebben dat normbesef, maar schamen zich eigenlijk voor het gedrag van hun ouders. Dat ze daarna het over gaan nemen, is een ander verhaal."

"Je moet dus heel scherp zijn vanaf het begin: bij de ouders. Het is gewoon een opvoedende taak. De kinderen doen dingen na, die ze van hun ouders zien. Ze doen het niet zomaar."

Deel deze pagina

Video Interview

Cruijff hekelt gedrag voetbalouders

Er is veel gesproken over hoe het geweld rond voetbalwedstrijden moet worden aangepakt. Johan Cruijff doet een beroep op de ouders... langs de lijn.

Video en Audio

  • » Nibali eert Pantani in Stiphout Video De winnaar van de Tour de France van 2014, Vincenzo Nibali, wil bij de profronde van Stiphout graag...29 jul 2014, 6328 keer afgespeeld
  • » De Jong: hou echt van mijn spelers Audio Henk de Jong begint voor het eerst als trainer van een eredivisieclub aan een seizoen. Toch had hij...29 jul 2014, 143 keer afgespeeld
  • » Feyenoord koerst volledig op jeugd Video Feyenoord heeft met de verkoop van Graziano Pellè (Southampton), Daryl Janmaat (Newcastle United),...29 jul 2014, 4767 keer afgespeeld

Meer video en audio