Datalek in hardware grote bedrijven

Printers, scanners en netwerkschijven van grote bedrijven zijn openlijk toegankelijk»
Printers, scanners en netwerkschijven van grote bedrijven zijn openlijk toegankelijk ANP

De printers, scanners en netwerkschijven van grote bedrijven zijn openlijk toegankelijk via internet. Dat meldt het KRO-programma Reporter.

Het programma onderzocht de veiligheid van deze zogeheten computer randapparatuur. Volgens Reporter blijkt uit dat onderzoek dat veel van die apparaten onveilig zijn.

Op afstand

De KRO kreeg toegang tot vertrouwelijke en privacygevoelige informatie van tienduizenden particulieren en ook van bedrijven zoals KLM, Unilever en politieorganisatie Europol.

Onder meer printers en scanners zijn steeds vaker uitgerust met webservers. Die maken het mogelijk om de apparaten op afstand, via internet te benaderen. Een aanzienlijk aantal merken blijkt standaard onbeveiligd te zijn, meldt Reporter.

Patiëntendossiers

Op die manier kreeg het programma toegang tot elektronische patiënteninformatie, paspoorten en financiële gegevens. Zo werden onder meer investeringsplannen van KLM aangetroffen, de Europese verkoopcijfers van Unilever en wachtwoorden van Europol. Ook kreeg Reporter inzage in de patiëntendossiers van een huisarts in Amstelveen en een psychotherapeut in Amsterdam.

Het programma wordt vanavond om 21.20 uur uitgezonden op Nederland 2.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 1352 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 7317 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 1763 keer afgespeeld

Meer video en audio