Veel files, maar geen chaos

Sneeuw in Rotterdam»
Sneeuw in Rotterdam ANP

De ochtendspits is flink drukker geweest dan normaal, maar een winterse chaos is uitgebleven. Dat zegt de ANWB. Om 10.00 uur stond er nog altijd zo'n 100 kilometer file.

Het drukste moment was rond 08.00 uur, toen er ongeveer 180 kilometer file stond. Dat is volgens een woordvoerder van de ANWB drie keer zo druk als op een normale vrijdagochtend.

Er waren op verschillende plekken ongelukken, maar niet opmerkelijk veel. De gevolgen bleken hoofdzakelijk beperkt tot blikschade. Mensen hebben in hun weggedrag vermoedelijk rekening gehouden met de gevaarlijke omstandigheden, denkt de ANWB.

Alert blijven

De grootste problemen waren in de regio Rotterdam. Zo waren op de A12 en op de A15 drie rijstroken dicht in verband met gladheid en ongelukken.

Rijkswaterstaat blijft weggebruikers adviseren om alert te blijven. Naar verwachting blijft het nog uren sneeuwen, vooral in het zuidelijke deel van het land.

Een voorspelling voor de avondspits durft de ANWB niet te geven. "Dat ligt eraan hoe lang het nog blijft sneeuwen."

Deel deze pagina

Video

Bijna overal in Nederland sneeuwt het flink, maar de problemen vallen tot nu toe mee. Weervrouw Willemijn... Hoebert geeft uitleg in de studio.

Audio

  • NS: we hebben een goede spits gehad De spoorwegen hebben ook maatregelen genomen tegen problemen de sneeuw. De NS rijdt vandaag met een aangepaste dienstregeling. En... dat verloopt goed, zegt Eric Trinthamer van de NS.
  • Rijkswaterstaat: blijf alert op de weg (9.05 uur) Veel sneeuwschuivers en strooiwagens, vanochtend op de snelwegen. Diederik Fleuren van Rijkswaterstaat heeft vanochtend elk uur een... update gegeven. De sneeuwbuien gaan door. Er wordt op veel plaatsen sneeuw verwijderd met sneeuwschuivers, maar automobilisten moeten alert blijven.
  • 'Treinreizigers goed voorbereid op weg' De NS was ook op het ergste voorbereid. De dienstregeling werd aangepast. Verslaggeefster Jozephine Trehy is al de hele ochtend op... het centraal station van Utrecht.
  • Glibberen met de vrachtwagen Leo Brouwer is vrachtwagenchauffeur en is sinds kwart over zeven op pad met een vrachtwagen vol aardappelen vanuit een... aardappelhandel in Heerenveen.
  • Rijkswaterstaat: nu meer oppassen voor gevaarlijke situaties (8.10 uur) De afgelopen uren is er steeds meer sneeuw gevallen. De problemen op de weg nemen toe. Diederik Fleuren van Rijkswaterstaat.
  • NS: winterdienstregeling loopt naar behoren De NS heeft vanwege de sneeuw een aangepaste dienstregeling ingesteld. Eric Trinthamer van de NS.
  • Drukte bij garagebedrijven Wouter van Kuilenburg heeft een garagebedrijf in Utrecht. Hij zit in de auto op weg naar een klant.
  • Rijkswaterstaat: in Zeeland rijden de sneeuwschuivers al (6.10 uur) De eerste pakken sneeuw zijn in het Westen al gevallen. Diederik Fleuren van Rijkswaterstaat.
  • Willemijn Hoebert: sneeuwt nu in heel Nederland (6.50 uur) Weervrouw Willemijn Hoebert over de sneeuwval en code oranje.
  • Willemijn Hoebert: code oranje geldt nog steeds (6.00 uur) Weervrouw Willemijn Hoebert over de sneeuw die later is gevallen dan verwacht.

Video en Audio

Meer video en audio