Toren zegt sorry na bijna-botsing

De luchtverkeersleiding bood via de boordradio direct excuses aan een KLM-piloot aan.»
De luchtverkeersleiding bood via de boordradio direct excuses aan een KLM-piloot aan. caribb / Flickr / CC / by-nc-nd & shin Suzuki / Flickr / CC / by-nc-sa

Direct na de bijna-botsing van twee toestellen boven Uitgeest op 13 november, heeft de luchtverkeersleiding via de boordradio excuses aangeboden aan een KLM-piloot. Het Haarlems Dagblad heeft een audiofragment op de website geplaatst.

Vorige maand landden twee passagiersvliegtuigen van KLM en het Indonesische Garuda op landingsbanen die parallel aan elkaar liggen. Bij het indraaien naar de landingsbanen vlogen de toestellen recht op elkaar af. De regels voor het afstand houden werden boven Uitgeest overschreden.

"Dit was zeker niet de bedoeling, excuses daarvoor", zegt een luchtverkeersleider in het Nederlands aan het eind van het geluidsfragment. Normaal gesproken communiceert de verkeerstoren in het Engels. Het fragment komt van ATC Archive. Het is ingekort, zodat de stiltes tussen fragmenten zijn vervallen.

Licht verhoogde toon

De vliegtuigbemanningen en de verkeersleiding communiceren op rustige toon met elkaar. Wel spreekt de luchtverkeersleider met een licht verhoogde toon als hij moet voorkomen dat de vliegtuigen in de lucht op elkaar botsen. De verkeersleider vraagt aan een van de piloten of hij de ander "in zicht" heeft. Dat wordt beaamd.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid en de luchtverkeersleiding doen afzonderlijk onderzoek naar het incident.

Deel deze pagina

Video

Excuses luchtverkeersleiding na bijna-botsing

De luchtverkeersleiding blijkt direct na de bijna-botsing van twee vliegtuigen boven Uitgeest op 13 november via de boordradio... excuses te hebben aangeboden aan een KLM-piloot.

Video en Audio

Meer video en audio