NOS NieuwsAangepast

Tientallen banen weg bij Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis schrapt 45 van de 300 arbeidsplaatsen. Het gaat vooral om mensen die op het hoofdkantoor en in regionale kantoren werken. Gedwongen ontslagen kan het Rode Kruis niet uitsluiten.

Het banenverlies is een van de maatregelen waarmee de hulporganisatie 4 miljoen euro wil bezuinigen.

De plannen staan in de toekomstvisie van het Rode Kruis die morgen wordt besproken tijdens de ledenraad. De leden kunnen de plannen nog verwerpen of aanpassen. Het personeel is al ingelicht.

Kerntaken

De Nederlandse tak van de organisatie wil zich weer richten op de kerntaken, waarbij rampenhulpverlening en rampenvoorbereiding in binnen- en buitenland centraal staan. De organisatie wil onder meer de kennis van eerste hulp van Nederlanders uitbreiden, omdat het vaak voorbijgangers en omwonenden zijn die snel hulp kunnen bieden. Ook wil het Rode Kruis kwetsbare groepen zoals ouderen en gehandicapten zelfredzamer maken.

Het Rode Kruis snijdt in de vaste kosten om flexibeler te worden. Als er zoals in het afgelopen jaar relatief weinig grote rampen zijn, zijn er ook minder mensen nodig.

De hulporganisatie merkt verder dat donateurs eerder geld doneren voor specifieke hulpacties zoals Serious Request. Het merendeel van dat geld mag echt alleen naar de rampplek gaan en niet naar de organisatie in Nederland. Er gaan dus minder donaties rechtstreeks naar het Rode Kruis.

Ook wil de organisatie meer geld opzij kunnen zetten om toch hulp te kunnen bieden bij stille rampen. Dat zijn vaak noodsituaties waar moeilijk geld voor te werven is.

Vrijwilligers

In Nederland zijn ruim 30.000 vrijwilligers verbonden aan het Rode Kruis. Zij hebben onder meer de taak om hulpdiensten te assisteren bij rampen, conflicten en grootschalige incidenten. Het Rode Kruis benadrukt in de plannen dat het de hulpverlening in Nederland niet vermindert, maar efficiënter wil organiseren.

In de toekomstvisie staat ook dat de verenigingsdemocratie wordt aangepast; het aantal districten wordt teruggebracht van 58 naar 25.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl