Gele koorts-epidemie in Darfur

Inwoners van Darfur krijgen registratiekaarten om ingeënt te worden tegen gele koorts»
Inwoners van Darfur krijgen registratiekaarten om ingeënt te worden tegen gele koorts AFP

In de Sudanese provincie Darfur zijn de afgelopen drie maanden zeker 165 mensen overleden aan de ziekte gele koorts. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO spreekt van de zwaarste gele koorts-epidemie in jaren.

Sinds september zijn in Darfur 732 vermoedelijke gevallen van gele koorts geconstateerd. In 165 gevallen heeft dat dus tot de dood geleid.

Muggen

In de gebieden en landen rond Darfur zijn nauwelijks mensen die gele koorts hebben opgelopen. Waarschijnlijk komt dat omdat de ziekte daar is opgenomen in de vaccinatieprogramma's. In Darfur wordt pas sinds november tegen de ziekte ingeënt.

De gele koorts wordt overgebracht door muggen. Niet iedereen die besmet wordt krijgt de ziekte, maar bij mensen die de ziekte wél krijgen kan tot twintig procent van de patiënten overlijden.

Maatregelen

Gele koorts gaat vaak gepaard met hoge koorts, leverschade (ernstige geelzucht, vandaar de naam gele koorts), diarree, ernstige bloedingen, neurologische afwijkingen en shock.

Voor patiënten die de ziekte eenmaal hebben, bestaat geen behandeling. Bij veel landen waar gele koorts moeten bezoekers gevaccineerd zijn.

De WHO vreest dat de epidemie verder zal verspreiden als er geen maatregelen worden genomen. De organisatie zegt dat er meer geld nodig is, zodat meer mensen kunnen worden ingeënt.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Windhoos bij Klazienaveen Video Vanavond was er een windhoos in Klazienaveen te zien. Hendri Hogenbirk maakte de beelden.20 sep 2014, 10139 keer afgespeeld
  • » "Turkije zal nu echt kleur moeten bekennen" Video 49 Turken, die maandenlang door de terroristische IS in Syrië werden gegijzeld, zijn weer terug in...20 sep 2014, 9032 keer afgespeeld
  • » Windhoos gezien in buurt Erica Video In sommige delen van het land is de droge periode ten einde gekomen met zoveel regenval, dat er...20 sep 2014, 77885 keer afgespeeld

Meer video en audio