Gele koorts-epidemie in Darfur

Inwoners van Darfur krijgen registratiekaarten om ingeënt te worden tegen gele koorts»
Inwoners van Darfur krijgen registratiekaarten om ingeënt te worden tegen gele koorts AFP

In de Sudanese provincie Darfur zijn de afgelopen drie maanden zeker 165 mensen overleden aan de ziekte gele koorts. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO spreekt van de zwaarste gele koorts-epidemie in jaren.

Sinds september zijn in Darfur 732 vermoedelijke gevallen van gele koorts geconstateerd. In 165 gevallen heeft dat dus tot de dood geleid.

Muggen

In de gebieden en landen rond Darfur zijn nauwelijks mensen die gele koorts hebben opgelopen. Waarschijnlijk komt dat omdat de ziekte daar is opgenomen in de vaccinatieprogramma's. In Darfur wordt pas sinds november tegen de ziekte ingeënt.

De gele koorts wordt overgebracht door muggen. Niet iedereen die besmet wordt krijgt de ziekte, maar bij mensen die de ziekte wél krijgen kan tot twintig procent van de patiënten overlijden.

Maatregelen

Gele koorts gaat vaak gepaard met hoge koorts, leverschade (ernstige geelzucht, vandaar de naam gele koorts), diarree, ernstige bloedingen, neurologische afwijkingen en shock.

Voor patiënten die de ziekte eenmaal hebben, bestaat geen behandeling. Bij veel landen waar gele koorts moeten bezoekers gevaccineerd zijn.

De WHO vreest dat de epidemie verder zal verspreiden als er geen maatregelen worden genomen. De organisatie zegt dat er meer geld nodig is, zodat meer mensen kunnen worden ingeënt.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 1352 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 7317 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 1763 keer afgespeeld

Meer video en audio