Rutte wist niet alles over Verdaas

Mark Rutte»
Mark Rutte ANP

"Ik kan niet doorvragen over feiten die ik niet ken". Dat zei premier Rutte in het Kamerdebat over het vertrek van staatssecretaris Verdaas.

Veel Kamerleden vroegen zich af hoe Rutte in zijn rol als formateur niet alle feiten over de oud-gedeputeerde van Gelderland boven tafel had gekregen. Verdaas lag in die provincie al een tijdje onder vuur vanwege zijn declaratiegedrag.

Rutte zei dat bepaalde feiten pas na de formatie naar buiten zijn gekomen: dat Nijmegen niet de werkelijke woonplaats van Verdaas was en dat hij ritten van Nijmegen naar Arnhem declareerde, terwijl ze in feitelijk naar Zwolle gingen.

Dienstauto

De premier zei dat hij expliciet heeft gevraagd naar verhalen die de ronde deden over met de dienstauto gereden privéritten, maar dat de twee nieuwe feiten niet in het sollicitatiegesprek aan de orde zijn gekomen.

Rutte wees erop dat de formateur informatie over de kandidaten opzoekt in drie externe registers: van de fiscus, van justitie en van de inlichtingendienst AIVD. "We doen dus geen onderzoek, maar naslag", zei de premier.

Hij zei dat kandidaat-bewindslieden zelf de verantwoordelijkheid hebben om alles te vertellen wat belangrijk is. "Ik kan niet oordelen over feiten die ik niet ken."

Valsheid in geschrifte

PvdA-leider Samsom zei over de nieuwe feiten. "Dit kán valsheid in geschrifte zijn." Volgens hem is het niet aan de Kamer om daar een oordeel over te vellen, maar aan het Openbaar Ministerie.

Verdaas heeft volgens Samsom zelf al de "zwaarst mogelijke consequentie" getrokken door zijn functie als staatssecretaris neer te leggen.

Deel deze pagina

Video

  • video Rutte: een weinig vreugdevolle dag Een formateur moet erop kunnen vertrouwen dat een kandidaat-bewindspersoon alle feiten meldt. Dat zei premier... Rutte in het Kamerdebat over het vertrek van staatssecretaris Verdaas.
  • video Rutte: trap na is onkies Premier Rutte vindt het onkies om nog na te trappen naar Co Verdaas, die vandaag zijn functie als... staatssecretaris heeft neergelegd. "Het is in de eerste plaats heel pijnlijk voor de persoon zelf. Hij heeft de zwaarste consequentie getrokken. En kunnen we daar misschien bij laten?"

Audio

  • Rutte: geen fout gemaakt bij aanstelling Verdaas Premier Rutte houdt vol dat hij geen fouten heeft gemaakt bij de aanstelling van Co Verdaas als staatssecretaris van Economische... Zaken. Hij heeft met Verdaas besproken wat er destijds bekend was over zijn declaraties als gedeputeerde in Gelderland. Het was aan Verdaas zelf melding te maken van zijn discutabele declaraties en de onduidelijkheid over zijn woonverblijf. Dat waren nieuwe feiten voor Rutte, betoogt hij in debat. Feiten die hebben geleid tot het aftreden van Verdaas. En daarmee is volgens Rutte de zaak politiek gezien afgedaan.

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 237 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 2493 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 902 keer afgespeeld

Meer video en audio