Verdaas: recht op 3 jaar wachtgeld

Co Verdaas»
Co Verdaas ANP

Co Verdaas kan na zijn aftreden gebruikmaken van twee wachtgeldregelingen die samen een periode van drie jaar en een maand overbruggen.

De eerste zes maanden heeft hij recht op 80 procent van het salaris van een staatssecretaris. Daarna heeft hij als voormalig staatssecretaris geen rechten meer omdat hij maar een maand in functie is geweest. De minimumperiode voor langer wachtgeld is drie maanden.

Wel kan hij daarna nog gebruikmaken van een regeling voor gedeputeerden. Voordat hij staatssecretaris werd, was Verdaas gedeputeerde Ruimtelijke Ordening in Gelderland. Daardoor heeft hij recht op vijf maanden lang 80 procent van dat salaris, gevolgd door 26 maanden lang 70 procent.

Sollicitatieplicht

Het is nog onbekend of Verdaas ook van die regelingen gebruikmaakt. Als hij dat doet, heeft hij wel een sollicitatieplicht. Eventuele nieuwe inkomsten worden met de uitkering verrekend.

De wachtgeldregeling is drastisch aangepast na het vertrek van staatssecretaris Philomena Bijlhout, in 2002. Zij moest al een paar uur na haar beëdiging aftreden omdat bekend werd dat ze in Suriname lid was geweest van een burgermilitie. Toch had ze recht op twee jaar wachtgeld.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Akte van Napoleon 4 ton waard Video Op een veiling in Frankrijk heeft de huwelijksakte van Napoleon en Joséphine ruim 400.000 euro...22 sep 2014, 595 keer afgespeeld
  • » Waarschuwen bij wakker worden tijdens operatie Video Het is de nachtmerrie van veel patiënten: wakker worden tijdens de operatie. Het gebeurt ongeveer...22 sep 2014, 19680 keer afgespeeld
  • » "Opmars IS tot staan gebracht" Video Koerdische strijders zeggen dat ze de opmars van terreurgroep IS in Syrië tot staan hebben...22 sep 2014, 10531 keer afgespeeld

Meer video en audio