Verdaas: kabinet niet meer belasten

Co Verdaas geeft een toelichting op zijn vertrek»
Co Verdaas geeft een toelichting op zijn vertrek NOS

PvdA-staatssecretaris Verdaas van Economische Zaken wil het kabinet en de PvdA niet verder belasten. Dat zei hij in een verklaring over zijn besluit om op te stappen. Aan het eind van de middag verleende de koningin hem ontslag.

Verdaas ligt al een tijdje onder vuur vanwege vragen over zijn declaratiegedrag als gedeputeerde in Gelderland. Hij zegt nu dat er discussie mogelijk was over zijn feitelijke woonplaats en over de rechtmatigheid van ingediende declaraties. Hij heeft een aantal keren aangegeven dat hij van Nijmegen naar Arnhem reisde, terwijl hij soms vanuit Zwolle kwam, waar hij ook een woning had.

Twijfel

Hij is bang dat de discussie daarover voortduurt en hij vindt dat een staatssecretaris een voorbeeldfunctie heeft. Omdat zijn integriteit boven alle twijfel verheven moet zijn, treedt hij af.

Verdaas zei dat hij de intentie had om de provincie niet te benadelen. Hij betaalt het bedrag dat ter discussie staat terug.

Achtervolgen

De declaraties zijn al aan de orde geweest in Provinciale Staten van Gelderland. De Staten vonden dat er geen stappen tegen Verdaas moesten worden gezet. De PvdA-top heeft gisteren ook over de kwestie gepraat. Daar is de conclusie getrokken dat de affaire hem zou blijven achtervolgen.

Verdaas was sinds begin vorige maand staatssecretaris in het tweede kabinet-Rutte. De planoloog zat eerder vier jaar voor de PvdA in de Tweede Kamer.

Deel deze pagina

Video

  • video Verklaring Verdaas over zijn vertrek PvdA-staatssecretaris Verdaas van Economische Zaken wil het kabinet en de PvdA niet verder belasten. Dat zegt... hij in een verklaring over zijn besluit om op te stappen.
  • video Co Verdaas: wil partij niet verder belasten Staatssecretaris Co Verdaas van Economische Zaken treedt af. Hij is voor de PvdA een maand lid van het... kabinet geweest. Reden: zijn declaraties als gedeputeerde van Gelderland, waarbij hij zijn woon-werkverkeer niet eerlijk opgaf.
  • video Ron Fresen: kabinet regeert door zonder Verdaas Staatssecretaris Co Verdaas van Economische Zaken treedt af. Hij is voor de PvdA een maand lid van het... kabinet geweest. Reden: zijn declaraties als gedeputeerde van Gelderland, waarbij hij zijn woon-werkverkeer niet eerlijk opgaf. Politiek verslaggever Ron Fresen vertelt.

Audio

  • Persverklaring Co Verdaas Co Verdaas stapt op als staatssecretaris van Economische Zaken. Op een persconferentie legt hij uit waarom.
  • Verdaas: met pijn in het hart treed ik terug Hij was nog maar een maand in functie en nu stapt hij al op. Staatssecretaris Co Verdaas is vanmiddag afgetreden omdat hij in zijn... vorige baan heeft geknoeid met declaraties.
  • 'Verdaas was zijn geloofwaardigheid kwijt' Hij was nog maar een maand in functie en nu stapt hij al op. Staatssecretaris Co Verdaas is vanmiddag afgetreden omdat hij in zijn... vorige baan heeft geknoeid met declaraties. In Den Haag is politiek verslaggever Peter Blok.

Video en Audio

  • » Abe betuigt deelneming MH17 Video Premier Abe van Japan heeft zijn deelneming betuigd met de Nederlandse slachtoffers van de...30 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 169 keer afgespeeld
  • » Haagse borstendokter vrijgesproken Video De Haagse gynaecoloog Rock G. die zich uitgaf voor borstchirurg is vrijgesproken. De fouten die hij...30 okt 2014, 616 keer afgespeeld

Meer video en audio